Franse auteur na 78 jaar officieel herbegraven

NANCY, 12 NOV. De stoffelijke resten van de in 1914 overleden Franse schrijver Alain-Fournier zijn gisteren tijdens een officiële plechtigheid op een militaire begraafplaats herbegraven, 78 jaar nadat hij omkwam in een veldslag tijdens de Eerste Wereldoorlog. Alain-Fournier was de auteur van de nog steeds veel gelezen roman Le Grand Meaulnes.

De stoffelijke resten van Alain-Fournier waren in november vorig jaar ontdekt in een bos bij Nancy in een graf waarin 21 soldaten, die in het begin van de Eerste Wereldoorlog bij gevechten met de Duitsers waren omgekomen, in haast door Duitse troepen waren begraven. Uit onderzoek is gebleken dat de schrijver niet door de Duitsers is gefusilleerd, zoals wel werd verondersteld, maar dat hij op 22 september 1914 is overleden aan verwondingen die hij in de strijd had opgelopen. Alain-Fournier, wiens werkelijke naam Henri Albin Fournier luidde, was 28 toen hij stierf. Tot voor kort heerste er onzekerheid rondom zijn dood. Sommigen hoopten dat hij nog in leven was en, net als de held Meaulnes uit zijn roman, op mysterieuze wijze was verdwenen. (Reuter)