Egypte pakt 154 radicale moslims op

ASSIUT, 12 NOV. De Egyptische autoriteiten hebben gisteren en eergisteren 154 fundamentalisten gearresteerd die worden verdacht van plannen om aanslagen te plegen tegen overheidsgebouwen in de stad Assiut.

De gearresteerden behoren volgens een politiefunctionaris tot de militaire tak van de fundamentalistische groepering El Gama'a el-Islamiyah en zijn afkomstig uit Assiut en omgeving. Gisteren werden ze voorgeleid en aangeklaagd wegens “samenzwering tegen de staat”.

Het is al enkele maanden onrustig in Assiut, een stad zo'n 400 kilometer ten zuiden van Kairo die te boek staat als een bolwerk van het Egyptische fundamentalisme. In totaal hebben gewelddadigheden al het leven gekost aan een zestigtal mensen.

In verband met de onrust is toeristen aangeraden het gebied te mijden. Eerder deze week werd bekend dat de Egyptische regering het passagiersverkeer op de Nijl ter hoogte van Assiut had opgeschort. De minister van toerisme verklaarde overigens gisteren dat er geen sprake is van een vaarverbod. In kringen van toerorganisaties wordt echter erop gewezen dat het aantal vaartuigen dat dagelijks langs Assiut gaat is gedaald van 200 tot 4. (AFP) In Algerije zullen drie speciale rechtbanken voor de berechting van "terroristen' worden opgezet. In de praktijk zijn deze bedoeld voor militante fundamentalisten die betrokken zijn bij het plegen van aanslagen. Dit heeft premier Belaid Addesselam gisteren bekendgemaakt. (Reuter)