Duitse militairen betrokken bij racistisch geweld

BONN, 12 NOV. Duitse militairen hebben in de eerste tien maanden van dit jaar in 24 gevallen geweld gepleegd tegen buitenlanders of hun woonoorden dan wel meegedaan aan rechtsradicale aanvallen op buitenlanders, racistische uitingen of het beschadigen van joodse graven.

In 22 gevallen gebeurde dat buiten de diensttijd. In één geval namen zeven dienstplichtige militairen in burger gelijktijdig deel aan geweld tegen buitenlanders, overigens ging het om handelingen van afzonderlijke soldaten in burger. Dit hebben staatssecretaris Bernd Wilz (defensie, CDU), de speciale parlementaire toezichthouder op de krijgsmacht, Alfred Biehle, en inspecteur-generaal Helge Hansen gisteren meegedeeld aan de defensiecommissie van de Bondsdag. Vier keer hebben rechtsradicale groepen voorts gebruik kunnen maken van militaire oefenterreinen.

Volgens Wehrbeauftragte Biehle hebben dienstplichtige soldaten in drie gevallen, in burger en onder invloed van alcohol, deelgenomen aan racistische aanslagen (in Flensburg, Maagdenburg en Hannover) met dodelijk gevolg. Een soldaat is inmiddels tot vijf jaar jeugdgevangenis veroordeeld.

Drie officieren en een kadet hebben maandagnacht een oefenhandgranaat laten ontploffen bij een woonoord voor asielzoekers bij Kiel. Er vielen daarbij geen gewonden. Twee onderofficieren deden eerder dit jaar mee aan een aanval met molotov-cocktails op een woonoord van asielzoekers. In afwachting van hun berechting zijn deze zes beroepsmensen uit de Bundeswehr gezet.

In de overige gevallen ging het volgens Biehle en generaal Hansen om het gooien van stenen, racistische uitlatingen en het beschadigen van grafzerken. Al deze militairen worden vervolgd op basis van het militaire tuchtrecht (dat, in en buiten diensttijd, handelingen verbiedt die schadelijk zijn voor het aanzien van het leger).

Hoewel generaal Hansen alle Bundeswehr-commandanten heeft opgedragen om in hun eenheden duidelijk te maken dat elk deelnemen, ook in burger, aan radicaal geweld tegen buitenlanders verkeerd en verboden is, meent hij dat 24 gevallen van zulk geweld in tien maanden niet de conclusie wettigen dat er in het ruim 400.000 man sterke Duitse leger een rechtsradicaal gevaar bestaat. De grote fracties in de Bondsdag, ook die van de oppositionele SPD, vielen hem daarin gisteren bij.