Clinton: VS blijven grootste militaire macht

LITTLE ROCK, 12 NOV. De Verenigde Staten moeten de grootste militaire mogendheid ter wereld blijven.

Dat heeft de aanstaande Amerikaanse president Bill Clinton gisteren gezegd. Hij herhaalde wel dat hij bezuinigingen op de defensie-begroting zal doorvoeren. Clinton sprak gisteren in Little Rock ter gelegenheid van de jaarlijkse herdenkingsdag voor Amerikaanse veteranen. Het was zijn eerste officiële toespraak sinds zijn verkiezingsoverwinning op de huidige president Bush van vorige week. Als president zal Clinton automatisch opperbevelhebber van de strijdkrachten zijn. De toekomstige president herhaalde, zoals hij dat ook tijdens de verkiezingscampagne had gedaan, dat de omvang van de strijdkrachten in het tijdperk van na de Koude Oorlog moet worden verminderd. Clinton zei echter vastbesloten te zijn “dit land het sterkste ter wereld te houden” met een voortreffelijk uitgerust en zeer mobiel militair apparaat. “Vergis u niet”, zei Clinton verder, “dit is nog steeds een gevaarlijke en onzekere wereld. Ik zal mij toegewijd van deze verantwoordelijkheden als opperbevelhebber kwijten.” Zijn doelstellingen zullen, zo waarschuwde hij, soms wel eens tegenstrijdig lijken. (Reuter)