Brits-Canadese alliantie in telecommunicatie

Het Britse telecommunicatieconcern Cable and Wireless verkoopt voor 480 miljoen pond (1,3 miljard gulden) een belang van 20 procent in zijn dochterbedrijf Mercury aan de Canadese telecommunicatiegigant BCE (vroeger Bell Canada).

De transactie is onderdeel van de vorming van “een belangrijke alliantie”, zo hebben de ondernemingen meegedeeld.

Mercury heeft naar eigen zeggen ongeveer zeven procent van de Britse telecommunicatiemarkt in handen. Cable and Wireless behoudt de zeggenschap. BCE krijgt wel twee zetels in het bestuur en een directeur in het comité dat is belast met de dagelijkse leiding.

De twee concerns zijn verder overeengekomen dat Cable and Wireless 30 miljoen pond (82 miljoen gulden) investeert in de Britse belangen van BCE op het gebied van kabel-tv via de aankoop van aandelen en converteerbare obligaties. Daarbij wordt in eerste instantie een belang verworven van 12 procent dat bij conversie groeit tot 20 procent. Het kabelnet van BCE bestrijkt zeventig procent van de woningen in Londen. BCE behaalde vorig jaar een omzet van omgerekend ruim 28 miljard gulden. Daarover werd een winst voor belastingen geboekt van 3,5 miljard gulden.

Cable and Wireless heeft verklaard de netto-opbrengt van de met BCE gesloten transacties te willen aanwenden voor de halvering van zijn schuld.

De aandelenkoers van het concern ging gisteren na de bekendmaking van de samenwerking met 20 pence omhoog naar 669 pence.