Bestand Bosniëtot dusverre gerespecteerd

SARAJEVO, 12 NOV. In Bosnië-Herzegovina zwijgen sinds middernacht de wapens. Volgens de autoriteiten in Sarajevo wordt het bestand, dat om middernacht is ingegaan, tot dusverre goed nageleefd, enkele lokale incidenten daargelaten.

Het belangrijkste incident na middernacht werd gemeld uit Mostar, waar Kroatische posities langdurig door de Servische artillerie werden bestookt. De Kroaten beantwoordden het vuur niet, omdat het om een Servische provocatie zou gaan. Daar werd vanochtend wel aan toegevoegd dat als het bombardement zou worden hervat, het vuur wel zou worden beantwoord.

Het staakt-het-vuren werd dinsdag overeengekomen door de bevelhebbers van de Servische, Kroatische en moslimtroepen in Sarajevo. Volgens waarnemers is de kans dat het beter wordt nageleefd dan eerdere bestanden groot, al was het maar door het invallen van de winter en het gebrek aan munitie bij de drie strijdende partijen. Gisteren werd op de vele fronten in Bosnië-Herzegovina nog ernstig gevochten.

Het geweld leidde gisteren tot een stopzetting van de evacuatie van burgers uit Sarajevo. Hoewel de strijdende partijen de vluchtelingen vrije aftocht hadden beloofd, werd de chauffeur van een mini-bus, die twintig vluchtelingen naar een verzamelpunt buiten Sarajevo had gebracht, bij zijn terugkeer naar de stad beschoten. Hij werd op de beruchte "Sluipschutterboulevard' gewond door de scherven van een granaat die vlakbij explodeerde. Daarop werd de evacuatie gestaakt.

In diverse landen is gereageerd op de noodkreet van internationale hulporganisaties over het gebrek aan medewerking bij de opvang van vluchtelingen uit Bosnië-Herzegovina. EG-voorzitter Groot-Brittannië is begonnen de andere EG-landen te vragen naar hun mogelijkheden bij de opname van meer vluchtelingen. Het is de bedoeling tot Kerstmis nog eens zesduizend vluchtelingen uit Bosnië te evacueren. Volgens de Duitse minister van buitenlandse zaken, Kinkel, verblijven tussen zesduizend en tienduizend vluchtelingen in Bosnië onder mensonwaardige omstandigheden in kampen die ze niet kunnen verlaten omdat geen enkel land hen wil opnemen. Kinkel gaf de toezegging dat Duitsland nog eens duizend vluchtelingen toelaat. Zwitserland liet gisteren weten vijftienhonderd vluchtelingen op te nemen. (Reuter)