Basketbalselectie speelt met Franse slag tegen België

QUAREGNON, 12 NOV. De algehele malaise waarin het Nederlandse clubbasketbal zich bevindt lijkt zich nu ook uit te strekken tot het nationale team. Gisteravond speelde Oranje in het Waalse grensdorp Quaregnon tegen België en deed dat met de Franse slag. België had geen enkele moeite met het treurige optreden van Nederland in wat vooraf gold als een sleutelduel in kwalificatiegroep 3 voor de Europese titelstrijd van 1993. Het won met 70-54 en zorgde daarmee voor veel vrolijkheid in het asgrauwe plaatsje.

Waren de twee teams aan elkaar gewaagd geweest, dan zou ongetwijfeld de boerenslimheid van het thuisland als doorslaggevende factor voor de winst zijn opgevoerd. België schept er onder leiding van coach Tony van den Bosch een satanisch genoegen in zijn gasten onder de meest erbarmelijke omstandigheden te ontvangen. Dit keer opteerde men voor de Salle Omnisports van het Parc Communal, een veel te royale benaming voor het lokale gymnastiekzaaltje van Quaregnon.

Alleen al de reis richting het tegen Frankrijk gelegen oord moet Nederland op een morele achterstand hebben gezet. Eenmaal gearriveerd sloeg de moedeloosheid toe. Een vervallen gebouwtje met krakkemikkige tribunes dat akelig contrasteerde met de provisorische, hypermoderne reclameborden die wegens de rechtstreekse tv-uitzending waren aangebracht. Het speelveld zou aanvankelijk een ondergrond van beton hebben maar na protest van de Nederlandse delegatie bij de wereldbond (FIBA) plaatsten de Belgen enkele dagen voor de ontmoeting een uit houten platen opgebouwde vloer. Gehuurd van de Orca's uit Urk. Tegen het lawaai dat de opeengepakte toeschouwers plus dweilorkest gisteravond produceerden had Oranje geen verweer.

Van den Bosch zweert bij zijn succesformule van ontmoediging en intimidatie van de tegenstander. De Belgische coach: “We willen elke keer een hel creëren voor onze tegenstander. Quaregnon leek ons dit keer een geschikte plaats. Deze kleine gemeenschap leeft nog echt naar zo'n wedstrijd toe. Al vanaf twee uur vanmiddag verheugden de mensen zich in de café's op deze wedstrijd. Zo van: vanavond barstten ze los. Je ziet waar zulk enthousiasme toe kan leiden.” Van den Bosch onderkent als eerste dat een dergelijke ambiance niet bepaald wervend is voor de basketbalsport. Maar met een kort “geen promotie, wel effectief” vatte hij het gelijk van de winnaar samen.

Als gestrafte schoolkinderen zaten de Nederlandse basketballers na het deficit op de geïmproviseerde spelersbank (drie achter elkaar geplaatste zitplanken) voor zich uit te staren. Met nog twee kwalificatiewedstrijden voor de boeg wordt het uiterst lastig plaatsing voor het EK '93 in Duitsland af te dwingen. In de zwakste van de zes groepen boekte Nederland tot nog toe nog maar één overwinning: Vorig jaar in Den Helder tegen België (65-59).

Daarna verloor Oranje de uitwedstrijden tegen Tsjechoslowakije en Turkije, respectievelijk met 93-81 en 91-90. Met name dat laatste verlies lijkt Nederland nu op te breken, al kunnen de twee resterende duels thuis tegen Tsjechoslowakije (zaterdag in Amsterdam) en Turkije (volgende week woensdag in Den Bosch) nog uitkomst bieden. Of Nederland zich alsnog plaatst voor de eindronde blijft evenwel afhankelijk van het resultaat dat die landen thuis tegen België behalen.

Het had zover niet hoeven komen als Nederland gisteren een vervolg had gegeven aan zijn goede start in Quaregnon. Het stond na zeven minuten acht punten voor (7-15) maar daarna volgde een periode die het begin van het einde inluidde. Tot aan de rust scoorde Oranje nog maar vier punten, waarvan er twee uit een vrije worp tot stand kwamen. Aan de ruststand van 29-19, waarvoor juniorenteams zich zelfs zouden schamen, lag volgens bondscoach Randy Wiel vooral het balverlies aan Nederlandse zijde ten grondslag. Zeventien keer verspeelde zijn ploeg de bal aan België, een aantal dat volgens Wiel “eigenlijk voor een hele wedstrijd zou moeten gelden.”

Dat Nederland een matig schotpercentage noteerde en ook bij de rebounds tekort schoot, werd door de geplaagde coach voor kennisgeving aangenomen. De trainer had die problemen in de laatste drie kwalificatiewedstrijden willen ondervangen met het opnieuw selecteren van Tico Cooper, die vorig seizoen de Nederlandse ploeg bij het pré-olympische toernooi nog in de steek liet. Voor de resterende twee alles-of-niets-duels is echter een algeheel herstel van de voltallige selectie gewenst.

    • Leon van Eijndhoven