Ambassadeur weigert petitie

DEN HAAG, 12 NOV. De Indonesische ambassadeur in Nederland, B. Tjokroamidjojo, heeft vandaag geweigerd een petitie in ontvangst te nemen waarin opheldering gevraagd wordt over het bloedbad dat precies een jaar geleden op Oost-Timor plaatsvond.

Vertegenwoordigers van diverse kerkelijke, politieke en maatschappelijke organisaties, verenigd in het Breed Overlag Oost-Timor, hadden gezamenlijk de petitie willen overhandigen. De petitie werd uiteindelijk in de brievenbus van de ambassade gestopt. In de Oosttimorese hoofdstad Dili openden militairen op 12 november vorig jaar het vuur op een begrafenisstoet. Volgens een onderzoek van de Indonesische overheid vielen daarbij 50 doden en raakten 90 mensen vermist. Volgens ooggetuigen en mensenrechtenorganisaties liep het aantal doden echter tegen de 200.