Volleyballers verslaan VS na achterstand in de vijfde set

TOKYO, 11 NOV. De Nederlandse volleyballers hebben op de tweede dag van het olympisch revanchetoernooi iets van de schittering van het zilver uit Barcelona laten zien. Dat gebeurde in de vijfde set tegen de Verenigde Staten. De oranjeploeg zegevierde in een uitverkochte hal in Tokyo met 15-12. Nederland verloor zijn eerste wedstrijd van het Top Four-toernooi van olympisch kampioen Brazilië.

De Chinees Wuqiang Pang, die in Japan als bondscoach optreedt, wisselde tijdens de twee uur en een kwartier durende wedstrijd nauwelijks. Spelverdeler Blangé had Benne, Van der Horst, Klok, Zoodsma en Zwerver om zich heen staan. Bij een 13-12 voorsprong in de slotset bracht Pang echter Avital Selinger voor Blangé in en toen werd met een paar uitnemende verdedigende acties de winst op de Verenigde Staten veiliggesteld: 7-15, 15-12, 15-7, 11-15, 15-12. De Amerikanen, in Barcelona winnaar van brons, leken in de vijfde set lang de beste kansen te hebben. Hun voorsprong in de slotset bedroeg zelfs een keer zeven punten, 9-2.

Het prijzengeld van de Super Four bedraagt 400.000 dollar, ongeveer zeven ton. Een kwart daarvan is voor de winnaar. Nummer vier strijkt nog 40.000 dollar op. Overeenkomstig de gemaakte afspraken tussen de NeVoBo en de selectie gaan de premies naar de spelers en niet naar de in een stichting ondergebrachte topsportsectie, die negen ton tekort komt. Voornaamste kandidaat voor de hoofdprijs is Brazilië. Naast de olympische medaillewinnaars doet thuisland Japan, in Barcelona zesde, aan het zwaar commerciële evenement mee.