VN-macht controleert vliegveld van Mogadishu

MOGADISHU, 11 NOV. Gewapende VN-eenheden zijn er na twee maanden eindelijk in geslaagd de controle over de luchthaven van de Somalische hoofdstad Mogadishu in handen te krijgen, hetgeen de VN in staat stelt het aantal hulpvluchten op het door honger en burgeroorlog verwoeste Somalië uit te breiden.

De bezetting van de luchthaven door de vijfhonderd man sterke Pakistaanse VN-eenheid is het resultaat van een akkoord met de clan die de luchthaven tot nu toe controleerde, de Hawadle. Volgens een woordvoerder van de VN is de nieuwe VN-afgezant naar Somalië, Kitani, erin geslaagd de Hawadle duidelijk te maken dat de uitbreiding van de voedselhulp ook in hun belang is. Daarop ontruimden de bewapende strijders van de clan de luchthaven. Met de Somaliërs is een rolverdeling afgesproken waarin de VN-troepen de controle van het vliegveld toevalt. Sinds gisteren controleren de Pakistanen de belangrijkste landingsbaan en alle gebouwen en hebben ze wachtposten langs de hekken van het vliegveld. De Hawadle controleren het gebied rond het vliegveld.

De Pakistaanse troepen bevinden zich al twee maanden in Somalië, met de opdracht de toelevering en uitdeling van voedselhulp te beschermen en te begeleiden. Tot nu toe was dit in de praktijk niet mogelijk door het ontbreken van een akkoord met de elkaar op leven en dood bestrijdende gewapende milities in de Somalische hoofdstad.

Nog slechts enkele dagen geleden waarschuwde generaal Aidid, naast president Ali Mahdi de belangrijkse warlord van Somalië, voor een “nooit eerder vertoond bloedbad” als de VN-troepen hun stellingen zouden betrekken zonder zijn uitdrukkelijke toestemming. Aidid controleert het zuiden van Mogadishu; hij was tot voor kort een bondgenoot van de Hawadle-clan, maar de relaties verslechterden toen de Hawadle onlangs weigerden hem tot het vliegveld toe te laten. De Hawadle controleren ook een deel van de haven van de hoofdstad. Ze opereren op basis van beschermingsgelden en eisen - en krijgen - bijvoorbeeld aan “landingsrechten” voor elk vliegtuig met hulpgoederen tussen 200 en duizend dollar, een arrangement waarin overigens door het akkoord met de VN van gisteren geen verandering komt. (Reuter)