Quizmaster Campert en zoeker Mulder

Voorstelling: Droomijs, door Remco Campert en Jan Mulder. Gezien 10/11 in De Kleine Komedie, Amsterdam. Aldaar t/m 14/11, daarna in Leeuwarden, Winschoten, Den Haag, Amersfoort, Rijswijk en Gouda.

Het is niet gemakkelijk om uit te leggen wat het optreden van Remco Campert en Jan Mulder op het toneel komisch maakt. De twee schrijvers doen eigenlijk niet veel meer dan om beurten tamelijk slungelig hun eigen columns, essays en gedichten voordragen, in een eenvoudig decor met twee moderne stoelen en een salontafeltje. Achter hen hangen lakens waarop tekens à la Keith Haring of A. R. Penck zijn geprojecteerd die per scène van kleur verschieten. Ze zijn ook niet show-achtig gekleed: Campert in een licht pak en Mulder, iets gretiger, in een hagelwit overhemd en een glanzende zwarte broek met riem, waarachter zich zoals bekend de machtige benen van de ex-voetballer van Ajax en Anderlecht bevinden. Veel meer is er op het toneel niet te zien, en toch valt er om het optreden van beide schrijvers wel veel te gniffelen.

Campert laat zich op het toneel kennen als een zoet-bittere zedenschetser, die aan een enkele zin genoeg heeft om de lachers op zijn hand te krijgen. Hij komt op, kijkt op zijn papier en zegt: Fijn dat u er weer bent. Daarna doet hij een quizmaster na, of hij vertelt over de aanschaf van een bijzettafeltje, of over het 's morgens vroeg in bed uit het hoofd lijstjes maken van dingen die gedaan moeten worden maar die daarna weer vergeten worden, of over een Europees besluit waarin is vastgelegd dat worteltjes voortaan niet meer als groente maar als fruit zullen worden aangeduid.

Mulder is meer de eenzame zoeker, de zichzelf enigszins hatende inwoner van Bussum die zich ergert aan zijn ergernis om de aanleg van een verkeersdrempel recht voor zijn huis, die heimwee heeft naar de jaren waarin hij een voetballer van Real Madrid op het veld intimideerde met onbegrijpelijke scheldwoorden uit het Gronings, en die verbluft is door de aantrekkelijke televisiereclames voor maandverband van tegenwoordig.

Het enige dat ik miste waren wat meer sketches tussen Campert en Mulder. Het onderlinge contact bleef nu beperkt tot de twee keer dat ze elkaar interviewden. Tijdens het interview met Mulder vroeg Campert naar de verschillen tussen voetbal en schrijven, en verder met welke voetballer de schrijver A.F.Th. van der Heijden beter te vergelijken valt, met Jan Wouters of met Dennis Bergkamp. Met Jan Wouters, antwoordde Mulder beslist. Nou, zei Campert, dat is leuk om te horen.

    • Arjen Schreuder