Lubbers en Kohl bij Major voor crisisoverleg

DEN HAAG/LONDEN, 11 NOV. Premier Lubbers heeft gisteren onverwachts in Londen overleg gevoerd met premier Major, terwijl de Britse en Franse regeringen gisteren opnieuw onbeleefdheden hebben uitgewisseld over de GATT-onderhandelingen en de ratificatie van het Verdrag van Maastricht.

Vandaag vliegt de Duitse bondskanselier Kohl naar Major. Vanmorgen werd bekend dat de EG-commissarissen Andriessen en MacSharry, die zich gisteren weer beschikbaar stelde als onderhandelaar, volgende week naar de VS reizen voor hervatting van het GATT-overleg.

Kohl maakt zich grote zorgen over de vertraging bij de ratificatie van "Maastricht', waarvoor Londen mede-verantwoordelijk wordt gehouden, en over het Europese onvermogen een akkoord over de wereldhandel te sluiten, waar Frankrijk als schuldige wordt aangewezen.

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst is er geen sprake van een gecoördineerde actie van Lubbers en Kohl om te bemiddelen. De premier moest spreken op een seminar onder auspiciën van de kardinaal-aartsbisschop van Westminster. De premier wil zijn tijd altijd zo goed mogelijk benutten, aldus de woordvoerder. “Daarom vroeg hij zijn medewerkers eens na te gaan of hij ook even bij Major langs kon. Dat kon dus.”

Lubbers zei bij het verlaten van 10 Downingstreet op vragen of hij de redenen begrijpt van het Britse uitstel van de ratificatie: “Nee”. De premier zei verder dat de ratificatie door Londen “een zaak van de Britten is”. Hij wilde niet over het overleg uitweiden.

Major heeft gisteren een brief aan president Mitterrand geschreven, naar aanleiding van diens uitspraak maandagavond dat het Britse ratificatie-uitstel van Maastricht “ontoelaatbaar” is. Major suggereerde daarbij dat Frankrijk probeert de aandacht af te leiden van het groeiende Franse isolement in het handelsconflict met de VS.

In Parijs hield Mitterrand tegelijkertijd een persconferentie met de Italiaanse premier Amato, die daar verkondigde dat Frankrijk helemaal niet alleen staat in zijn verzet tegen de Amerikaanse eisen op het gebied van de landbouw. “Er is geen Frans probleem. Er is een probleem tussen de EG en de Verenigde Staten”, zei Amato. Mitterrand voegde daaraan toe dat solidariteit tussen de lidstaten van de EG onmisbaar is om een evenwichtig akkoord met Washington te bereiken.