Lagere dollar duwt koersen omlaag

AMSTERDAM, 11 NOV. De handel liet vanochtend een verdeelde koersontwikkeling zien. Vooral door de inzakkende dollar die ongeveer anderhalve cent afkalfde, brokkelden vele fondsen af naar lagere noteringen.

AMSTERDAM De handel was bijzonder dun. Berichten van het kwartaalcijferfront ontbraken en ook de buitenlandse beurzen konden beleggers nauwelijks inspireren. Zowel New York als Tokio waren gedaald en op de Europese beurzen was nauwelijks enige beweging te bespeuren. In Amsterdam stond de CBS-stemmingsindex aan het eind van de ochtend 0,1 punt lager op 104,1.

Beleggers in Koninklijke Olie hielden zich stil in afwachting van de derde-kwartaalcijfers die morgen worden bekendgemaakt. “Ik verwacht een fractioneel hogere winst”, zei een handelaar. Kijk maar naar de verschillen tussen Akzo en DSM”. De koers van Koninklijke Olie daalde bij een lage omzet negen dubbeltjes tot 145,80.

Van de overige internationals boekte alleen Philips winst. Het won dertig cent op 19 gulden. Akzo verloor zestig cent op 136,20, Unilever moest 1,60 prijsgeven en KLM noteerde onveranderd 23,20.

Opvallende stijgers bij de hoofdfondsen waren Hunter Douglas en Hoogovens die beide de laatste tijd flink terrein hadden verloren. De Rotterdamse fabrikant van raambekleding en bouwprodukten pakte 1,30 op 39,80. Het staal- en aluminiumconcern klom zes dubbeltjes naar 21,40.

NEW YORK Het Dow Jones gemiddelde van 30 industriefondsen is gisteren iets lager gesloten ondanks koersstijgingen op de obligatiemarkt. Het DJI-koersgemiddelde daalde met 15,39 punten tot 3.225,48.

LONDEN De Britse aandelen openden vanochtend licht beter maar moesten daarna weer terrein prijsgeven. De FT-100 stond tegen de middag op een verlies van ongeveer 1,7 punten op 2712,9.

FRANKFURT Een vast begin voor de Duitse aandelen kon zich niet handhaven. Na enkele uren handel consolideerden de koersen zich op een winst van nauwelijks drie punten voor de Dax-30 die tegen de middag op 1.522 uitkwam.

TOKIO Het Nikkei-225 koersgemiddelde viel vandaag 118,96 punten (0,72 procent) terug naar 16.318,15.