Kunstlicht

Kom, dan gaan we nog even naar buiten. Nu? Ja nu! Dat het donker is, dat het waait, dat het zou gaan regenen, laat dat maar aan mij over, dat is de bedoeling juist, herfstexcursie bij kunstlicht,

het licht van straatlantaarns, buitenlampen, tuinarmaturen,

het licht van huiskamers, slaapkamers, studeerkamers,

het licht van een gymlokaal, van de galerijen van een bejaardenflat, van de masten rond het voetbalveld waar net een gehoorzaamheidscursus voor honden wordt gehouden,

het licht van kantoorgebouwen waar de schoonmaakploeg nog bezig is,

het licht van parkeerterreinen en bedrijfsterreinen, het licht van rijdende auto's zelfs - al die duizenden en duizenden watts die van de aarde worden afgetapt, die avond aan avond in mindering worden gebracht op de toekomst.

Wat ik wil tonen: het effect van dit licht in het ultieme geel van beuk, berk, eik of kastanje, de figuratie van zo'n willekeurig uitgelicht stuk boom op het stramien van duisternis. Hier en daar het gevoel dat je door een hemelse poort loopt. Schitterend! Goud is het, puur goud, niet het harde, roofzuchtige goud van de juwelier, maar een zacht, vergankelijk rembrandtgoud. En als het waait beweegt het, als het regent glanst het.

    • Koos van Zomeren