Israelische leger trekt Zuid-Libanon binnen

TEL AVIV, 11 NOV. Grote gemotoriseerde Israelische legereenheden zijn gisteren en vannacht de "veiligheidszone' in Zuid-Libanon binnengetrokken. De snelle militaire opbouw aan weerskanten van de grens met Libanon duidt er op dat in Jeruzalem besloten is tot een grote landoperatie tegen de Hezbollah indien Noord-Israel opnieuw door strijders van deze fundamentalistische moslimorganisatie met katjoesja-raketten wordt bestookt. De inwoners van Noord-Israel moesten voor de derde achtereenvolgende keer de nacht in schuilkelders en veiligheidskamers doorbrengen. Mogelijk acht premier Yitzhak Rabin een militair antwoord op de jongste raketregen van Hezbollah op Noord-Israel onvermijdelijk.

In Beiroet wordt met grote Israelische land- en luchtaanvallen op Hezbollah-doelen in Libanon rekening gehouden. Ondanks Amerikaanse druk op alle betrokken partijen om terwille van het vredesproces af te zien van geweld zou Israel zijn kans schoon kunnen zien om Hezbollah een gevoelige slag toe te brengen. De drukmiddelen van de president George Bush op Israel zijn in de periode van overdracht van de macht aan de gekozen president Clinton minimaal.

Lubrani, hoofd van de Israelische delegatie naar het vredesoverleg met Libanon, zei vanmorgen voor de radio dat Hezbollah in Libanon onafhankelijk van Beirut en Damascus tegen Israel opereert. Volgens hem is de Libanese regering onmachtig Hezbollah aan te pakken. Syrië kan dat met zijn 30.000 soldaten in Libanon wel, maar is naar het oordeel van Lubrani niet bereid daarvoor een prijs (ruzie met Iran) te betalen. Uit de woorden van Lubrani valt af te leiden dat Syrië wellicht niet zou treuren om een Israelische actie tegen Hezbollah in Libanon. In het verleden vielen de belangen van Jeruzalem en Damascus in Libanon wel vaker samen, tégen de Palestijnen.

Hezbollah beschikt in Libanon over ten minste drieduizend strijders, die worden getraind door honderden Iraanse militaire specialisten van de revolutionaire garde. Hezbollah wordt volgens Jeruzalem door Iran aangezet tot acties tegen Israel om het vredesproces te saboteren.

    • Salomon Bouman