"Hondje Soda door Deng verorberd'

HONGKONG, 11 NOV. Chris Patten heeft er naast alle problemen met China en de toenemende oppositie binnen Hongkong zelf een huishoudelijk probleem bij. Bij hem thuis is het Whisky zonder Soda.

De familie Patten heeft twee Norfolk terriers, Whisky en Soda, en daarvan is er één, Soda, zondag tijdens een wandeling van mevrouw Lavender Patten verdwenen. Zij heeft duizend Hongkongdollar (225 gulden) uitgeloofd als beloning op informatie, maar tot dusver zonder resultaat.

De bezoekende Australische minister van buitenlandse zaken, Gareth Evans, notoir om zijn rauwe humor, zei gisteren tijdens een cocktail dat een hondje van zeven maanden een delicatesse is. Hij opperde dat Soda werd ontvoerd door Chinese agenten en door China's opperste leider Deng Xiaoping als hors d'oeuvre is verorberd.

Evans voegde eraan toe dat hij gehoord had dat Deng vier jonge hondjes per dag eet. Zijn uitlatingen kwamen in de krant en vielen verkeerd bij de oppositie, die het beledigend vond, zowel voor Patten als voor China. Evans zei dat de oppositie de fijnzinnige betekenis van zijn woorden niet begrepen had. “Als je iemand een hond noemt is dat een vreselijke belediging, maar als iemand hondenvlees eet is dat een compliment voor zijn fijne smaak”, aldus Evans. Niettemin heeft hij zijn excuses aangeboden aan Chris Patten en aan China.