Groei KNAU verdubbelt dankzij Van Langen en de Spelen; Baanatletiek zit in het slop

NIEUWEGEIN, 11 NOV. Terwijl het ledental van de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie (KNAU) harder groeit dan ooit, loopt het aantal baanatleten dat aan wedstrijden meedoet onrustbarend terug. Voorzitter Willem van Breukelen zei dat gisteren op een bijeenkomst in Nieuwegein. De bond hoopt die teruggang te keren door wedstrijden aantrekkelijker te maken en het verloop onder jongeren te beperken. Maar die voornemens zijn nog niet vertaald in plannen, laat staan in besluiten.

De KNAU telt ruim 73.000 leden en de bond verwacht dit jaar een toename van het aantal leden met 4 tot 5 procent, een verdubbeling van de groei vergeleken met voorgaande jaren. Die extra stijging is volgens Van Breukelen te danken aan de Olympische Spelen en de gouden medaille van Ellen van Langen. Maar die groei beperkt zich tot de wegatletiek en de veteranen. In de baanatletiek manifesteert zich volgens de KNAU-voorzitter juist “een versmalling van de basis”. Technisch coördinator Berg Paauw zei gisteren dat steeds meer clubs moeite hebben om in de competitie een volwaardige ploeg op de been te brengen. Hij sprak van een “duidelijke verschraling”.

De KNAU verdubbelt volgend jaar het aantal dopingcontroles buiten wedstrijden om van 10 tot 20. De unie wil daarmee laten zien dat ze “een krachtig anti-dopingbeleid” voorstaat, verklaarde Van Breukelen. Hij voegde daar manmoedig aan toe dat als die aanpak leidt tot het uitblijven van internationale successen “de KNAU bereid is die prijs te betalen”. Maar hij gaf ook toe dat twintig dopingcontroles in een jaar nog steeds niet veel is. Daarbij zullen die controles uitsluitend worden uitgevoerd tijdens centrale trainingen. Een aantal van de Nederlandse topatleten verschijnt bij die gelegenheden nooit.

Dat is één van de redenen dat de KNAU de opzet van die trainingen met ingang van het winterseizoen heeft veranderd. De trainingen worden voortaan decentraal in de vijf districten gegeven, zodat meer jonge talenten kunnen worden bediend. Ruim 400 atleten hebben zich al voor die trainingen opgegeven. Zo'n 50 trainers zijn gecontracteerd.

De atletiekbond heeft de topselectie, de groep atleten die in aanmerking komt voor de grote internationale toernooien, uitgebreid van 14 naar 20. Tegelijkertijd is die topselectie onderverdeeld in een A- en een B-groep. De A-groep, die sportief het hoogst wordt ingeschat en aanspraak kan maken op de hoogste maandtoelage, bestaat uit zeven atleten: Erik de Bruin, Robin van Helden, Marko Koers, Ellen van Langen, Christine Toonstra, Marcel Versteeg en Bert van Vlaanderen. Opvallend is de verwijdering uit de topselectie van Elly van Hulst, nog altijd wereldrecordhoudster indoor op de 3000 meter. Van Hulst wist zich dit seizoen niet te plaatsen voor de Olympische Spelen. Ze kampte met een post-viraal syndroom.