Franse wijnboeren zinnen op wraak

PARIJS, 11 NOV. “Als de Amerikanen onze witte wijn met 200 procent gaan belasten, dan kunnen wij hun Coca-Cola terugsturen. En als elke Fransman een krat witte wijn koopt, gaan we er niet op achteruit.” Philippe Arnaux, secretaris-generaal van de kleine, militante boerenorganisatie Coördination Rurale is woedend over de aankondiging van Washington dat Europese witte wijn vanaf 5 december met een heffing van 200 procent zal worden belast als het landbouwoverleg tussen EG en VS dan nog geen resultaat heeft opgeleverd.

Coca-Cola en kauwgom staan, naast graanvervangers en andere landbouwproduktenprodukten, ook op een andere lijst van Amerikaanse goederen die voor Franse "vergelding' in aanmerking komen als de Amerikanen het eerste schot in een handelsoorlog lossen. De FNSEA, de grootste Franse boerenorganisatie, bereidt zich eveneens voor “op een boycotactie tegen Amerika waarbij we een beroep zullen doen op de Franse consumenten om ons te helpen”, aldus voorzitter Luc Guyau.

De Franse wijnboeren zijn uiteraard verontrust over het Amerikaanse dreigement, maar niet verrast. Volgens de Conseil interprofessionnel des vins de Bordeaux is de export van witte Bordeaux-wijnen naar de VS in juli en augustus verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Sinds twee maanden slaan de Amerikaanse importeurs grote voorraden in. Volgens Philippe Cottin, president van de onderneming Baron Philippe de Rothschild, zijn de voorraden in Amerika “groot genoeg om het tot mei volgend jaar uit te houden”.

Witte wijn is voor de Bordeaux van ondergeschikt belang: 101 miljoen franc op een totale export in 1991 ter waarde van 5 miljard franc. De Bourgogne krijgt zwaardere klappen, maar ook hier wordt de export naar de VS opgevoerd om vóór 5 december de schappen in de Amerikaanse winkels goed gevuld te hebben.

De Amerikaanse "hitlijst' van Franse witte wijnen (non pétillant) die door de sancties getroffen zullen worden, heeft bij kenners tot de nodige hilariteit geleid. “Ze moeten dronken zijn geweest toen ze de lijst opstelden”, zegt Philippe Faure-Brac in het blad France-Soir. Faure-Brac, die dit jaar tot beste sommelier ter wereld werd gekozen, stelde vast dat er namen van wijnen genoemd worden die niet bestaan (Gaillac premier côte), van variëteiten in plaats van "appellations' (Chardonnay, Chasselas, Pineau blanc, Riesling), pétillants (Blanquette de Limoux, Clairette de Die) en zelfs van een rode wijn (Ruchotte-Chambertin).

    • Jan Gerritsen