Fractieleiders niet bij debat "Maastricht'

DEN HAAG, 11 NOV. VVD-fractievoorzitter Bolkestein zal morgen als enige fractievoorzitter het woord voeren bij de afronding van het Kamerdebat over het verdrag van Maastricht. Voor de andere partijen zullen de fractiespecialisten spreken.

Hoewel de Kamer vorige week al 21 uur over dat verdrag vergaderde, meldde Bolkestein gisteren in de Kamer dat hij de behoefte voelde om morgen in een derde termijn het VVD-standpunt opnieuw uiteen te zetten. Omdat "Maastricht' zo belangrijk is, zal Bolkestein daarbij zelf het woord voeren en niet het Kamerlid Weisglas dat vorige week voor de VVD sprak. Bolkestein nodigde zijn collega-fractievoorzitters uit om het zelfde te doen, maar dezen vonden het niet nodig “het debat nog eens over te doen”.

D66-voorman Van Mierlo toonde zich gisteren niet onder de indruk van Bolkesteins betrokkenheid bij Maastricht. Tot twee maal had Van Mierlo tijdens de algemene beschouwingen Bolkestein uitgedaagd over Maastricht te discussiëren en twee maal was Bolkestein in zijn stoel blijven zitten, betoogde hij geïrriteerd. “Dan moet u niet opeens op deze fake-manier het belang van Europa willen benadrukken.”

Bolkestein, en een deel van de VVD, heeft het afgelopen jaar steeds meer scepsis ten aanzien van het Europa-ideaal ontwikkeld, na jarenlang een fervent voorstander van de Europese eenwording te zijn geweest. Pas aan het einde van debat over Maastricht meldde VVD-woordvoerder Weisglas vorige week dat de VVD voor het verdrag zou stemmen. Overigens kan het verdrag rekenen op ruime steun in de Kamer.