Felix-nominaties voor "De Noorderlingen' en Johanna ter Steege

AMSTERDAM, 11 NOV. De Nederlandse film De Noorderlingen van Alex van Warmerdam is genomineerd voor een Felix, de Europese Oscar, als een van de drie beste "jonge" Europese films van het afgelopen jaar. Bovendien is dezelfde film al zeker van twee Felixen, namelijk in de categorieën art direction (Rikke Jelier) en muziek (Vincent van Warmerdam).

kDe prijzen zullen worden uitgereikt in Berlijn op 12 december. De laatste keer dat een Nederlandse film een van de Felix-beeldjes won was in 1988, toen Johanna ter Steege de prijs voor de beste vrouwelijke bijrol kreeg in George Sluizers Spoorloos. Ter Steege is dit jaar opnieuw genomineerd, als beste actrice voor haar rol in de Hongaarse produktie Sweet Emma, Dear Böbe van István Szabó. Haar concurrenten in de eindronde zijn Juliette Binoche (Les amants du Pont-Neuf) en Barbara Sukowa (Europa).

Als beste Europese film zijn genomineerd Léos Carax' Les amants du Pont-Neuf, Aki Kaurismäki's La vie de Bohème en Gianni Amelio's Il ladro di bambini. Naast De Noorderlingen maken Nord van Xavier Beauvais en de Litouwse produktie Trys dienos (Drie dagen) van Sharunas Bartas kans op een bekroning als "jonge" (dat wil zeggen, eerste of tweede) film. In de categorie acteurs werden voorgedragen Denis Lavant (Les amants du Pont-Neuf), Enrico LoVerso (Il ladro di bambini) en Matti Pellonpäa (La vie de Bohème).

In de jury voor de eindronde, aangesteld door de Europese Filmacademie te Berlijn, was Nederland vertegenwoordigd door actrice Monique van de Ven. Deze jury stemt nog over de acteerprijzen, maar alle leden van de Europese Filmacademie bepalen gezamenlijk de prijzen voor beste film en beste "jonge' film.

Voor het eerst konden dit jaar een groot aantal nieuwe landen in Oost-Europa eigen filmprodukties inzenden. Het gevolg van deze uitbreiding van Europa was dat landen, waar minder dan 25 lange speelfilms gereed kwamen, zoals Nederland, nog slechts in een categorie (naar keuze: beste film of beste "jonge' film) een titel mochten voordragen.

Speciale oeuvreprijzen worden dit jaar in Berlijn toegekend aan de oorspronkelijk Oostenrijkse, maar sinds 1934 in Hollywood werkzame regisseur Billy Wilder en aan het Londense Museum of the Moving Image.

Als beste documentaire wees een aparte jury de Litouwse produktie Earth of the Blind van Audruis Stonys aan, met eervolle vermeldingen voor de Belgische documentaire Les amants d'assises van Manu Bonmariage en de Britse inzending Dostoyevsky's Travels van Paul Pawlikowski.