EG en VS hervatten besprekingen

BRUSSEL, 11 NOV. EG-landbouwcommissaris MacSharry en zijn collega Andriessen zullen volgende week naar de VS reizen voor hervatting van het landbouwoverleg met de Amerikanen. MacSharry kwam gisteravond terug op zijn besluit om af te treden als onderhandelaar in het oliezadenconflict met de VS.

Niet bekend

Vorige week verweet de Ierse Commissaris in een brief aan Delors dat deze hem onvoldoende steunde. MacSharry schreef dat hij wel werd gesteund door commissaris Andriessen (handel) “maar niet door u”. Daarom wenste hij alle “extern vertegenwoordigende taken van het landbouwbeleid” neer te leggen. Kennelijk heeft MacSharry voldoende garanties gekregen dat Delors hem nu wel zal steunen. Het conflict met de VS gaat om een beperking van de subsidies en daarmee de produktie en export van Europese oliezaden als soja en zonnebloempitten.

Door het ontslag van MacSharry ontstond de indruk dat Delors als enige in de Commissie een akkoord met de VS tegenhield, hetgeen vermoedelijk zou zijn geïnspireerd door Parijs. De spanning liep verder op toen de VS donderdag handelssancties tegen een aantal EG-landbouwprodukten te zullen treffen, waardoor een complete handelsoorlog tot de mogelijkheden ging behoren. Door dit vooruitzicht zijn de verhoudingen in de EG aan het veranderen en wordt het klimaat voor nieuwe onderhandelingen met de VS stilaan beter. EG-commissaris Andriessen constateerde gisteren dat de eenheid binnen de Commissie is hersteld.