Delors wil Gatt-akkoord vóór EG-top

DEN HAAG, 11 NOV. Voorzitter Jacques Delors van de Europese Commissie heeft gisteren in Den Haag de hoop uitgesproken dat er nog vóór de EG-top in Edinburgh, op 11 en 12 december, een wereldwijde handelsovereenkomst in het kader van de GATT kan worden bereikt. Tegelijkertijd liet Delors doorschemeren dat Europa zich in het conflict met de Verenigde Staten over vermindering van de Europese landbouwsubsidies iets flexibeler zal opstellen.

“Ik hoop op een eerlijk en evenwichtig akkoord voor iedereen. Ik hoop ook dat onze onderhandelaars een positie kunnen vinden die dichter bij die van de Verenigde Staten staat”, aldus Delors in een toespraak voor het congres van de Partij van de Europese Sociaaldemocraten, bestaande uit de sociaal-democratische en socialistische partijen uit de EG-landen en de landen die binnenkort zullen toetreden.

Delors verwees naar de bijeenkomst van de EG-ministers van buitenlandse zaken, afgelopen maandag in Brussel, die naar zijn mening de kans op een succesvolle afronding van de handelsronde dichterbij heeft gebracht. “Ik ben optimistischer dan tien dagen geleden omdat maandag een gemeenschappelijk standpunt is bereikt, een dynamische positie met de bereidheid om een eerlijk en evenwichtig akkoord te sluiten, eerst met de VS en daarna binnen het algemene kader van de Uruguay-ronde.”

Delors is de afgelopen tijd veel gekritiseerd; hij zou een overeenkomst in het kader van de GATT tussen Amerika en Europa hebben geblokkeerd. De Commissievoorzitter zou daarbij het nationale belang - met name dat van de Franse boeren - hebben laten prevaleren boven dat van de EG. Delors heeft de kritiek steeds fors van de hand gewezen. Gisteren zei hij dat een akkoord van grote betekenis is om een tegenwicht te kunnen bieden tegen de economische crisis op vele plaatsen in de wereld.

De EG-ambassadeur bij de GATT, Tran van Thinh, zei gistermiddag “optimistisch” te zijn over de kans op een akkoord. “We zijn veroordeeld om succes te hebben” zo zei hij. De aankondiging van de GATT dat haar topman Arthur Dunkel Brussel en Washington zal bezoeken in een poging een handelsoorlog te vermijden, is in Brussel koel ontvangen. Bij de EG wordt Dunkel vooral geassocieerd met het compromis-voorstel ter afsluiting van de Uruguay-ronde dat hij vorig jaar publiceerde. Volgens de EG wordt daarin teveel rekening gehouden met Amerikaanse belangen.