Centraal Beheer keert beheerder van Groeigarant rug toe

Centraal Beheer in Apeldoorn verbreekt de directe banden met het op de Amsterdamse beurs genoteerde beleggingsfonds Groeigarant.

Het meerderheidsbelang in de beheersmaatschappij Groeigarant Beheer wordt overgedragen aan de andere aandeelhouders. Centraal Beheer blijft overigens met naar schatting ongeveer 16 miljoen gulden een belangrijke belegger in Groeigarant. Niet alleen de teleurstellende resultaten van het in 1990 op de beurs met een overmaat aan schone voorspellingen geïntroduceerde beleggingsfonds, zijn er de oorzaak van dat Centraal Beheer nu heeft besloten de beheerder de rug toe te keren. Ook de hoge beheersvergoeding, die onder meer bestaat uit een ruime prestatiebeloning die elk kwartaal aan het fonds in rekening wordt gebracht, en de forse omzetten in de beleggingsportefeuille, waarvan vooral de commissionair profiteert en de aandeelhouders weinig voordeel lijkt op te leveren, blijken voor Centraal Beheer een breekpunt te zijn. De portefeuille van Groeigarant wordt beheerd volgens een door drs A. Jongbloed, de ex-bestuursvoorzitter van Staal Bankiers, door een computerprogramma ondersteunde filosofie die het beter zou doen dan de het beursgemiddelde. In de praktijk bleek daarvan weinig terecht te komen. Het fonds kwam in mei 1990 naar de beurs voor 1,35 gulden per aandeel, gisteren ging het voor 1,27 gulden van de hand.