Bührmann en VRG delen in papiermalaise

Voor beursanalisten staat één ding vast: de resultaten van de VRG-groep en Bührmann Tetterode (BT) zullen tientallen procenten lager zijn dan vorig jaar. De vraag blijft alleen nog hoe slecht het beide concerns nu precies vergaat.

VRG komt morgen met een concrete prognose voor de winst over 1992. BT volgt volgende week met de resultaten over het derde kwartaal. Analisten verwachten voor VRG een netto winst, exclusief buitengewone posten, over heel 1992 van tussen de 27 en 31,5 miljoen gulden. In 1991 kwam het vergelijkend cijfer van de handelaar in papier, grafische- en kantoorsystemen nog uit op 50,3 miljoen gulden.

De netto winst over het derde kwartaal bij concurrent BT wordt getaxeerd op 17 tot 20 miljoen gulden tegen 37,9 miljoen gulden een jaar geleden. Na de laatste onheilspellende mededelingen van papierproducent KNP staat voor veel analisten vast dat ook VRG en BT flink getroffen zijn door de lagere papierprijzen en de devaluatie van het pond.

Maar de meeste pijn zal bij zowel BT als VRG toch veroorzaakt worden door sterk verminderde vraag naar grafische- en kantoorsystemen. “Het gaat daar erg slecht. Ik heb het sterke vermoeden dat de resultaten in die sector negatief zullen zijn”, aldus een analist van Bank Mees & Hope. Bij VRG lijkt de malaise in de markt voor kantoorsystemen vooral gedragen te worden door het Franse Agena dat vorig jaar werd overgenomen. De tegenvallers in Frankrijk zullen waarschijnlijk leiden tot buitengewone lasten. Analisten zijn “vrijwel zeker” van een voorziening voor reorganisaties bij Agena.

Een buitengewone last wordt ook voorzien bij BT. Analisten verwachten dat het belang van 23 procent in Ahrend weer zal worden afgewaardeerd en dat kan BT veel geld kosten. Vorig jaar toen het belang in Ahrend nog 46 procent groot was, leidde de afwaardering tot een buitengewone last van 45 miljoen gulden. Nu wordt voorzichtig rekening gehouden met een afwaardering van ongeveer 15 miljoen gulden.

Het koersniveau van beide fondsen heeft al flinke klappen gehad. Maar de bodem lijkt nog steeds niet in zicht. Vandaag zakte BT vier dubbeltjes terug naar 28,60 gulden. VRG zakte zes dubbeltjes naar 19,40 gulden, een nieuw laagterecord. Op 27 maart van dit jaar was het VRG-aandeel nog 50 gulden waard. (Reuter)