Bij Philips Componenten 100 banen weg

ROTTERDAM, 11 NOV. Op het hoofdkantoor van de Philipsdivisie Componenten in Eindhoven zullen 100 van de 440 arbeidsplaatsen verdwijnen.

Ongeveer 60 arbeidsplaatsen vervallen, terwijl 40 vacatures, ontstaan door natuurlijk verloop, niet worden opgevuld. Bij Philips Lighting in Terneuzen verdwijnen op korte termijn 100 van de 800 arbeidsplaatsen.

Dat is door Philips bekendgemaakt. Het verlies van arbeidsplaatsen staat los van de sanering die vorige week tijdens de presentatie van de resultaten over het derde kwartaal werd aangekondigd. Omdat de markt voor audio- en videoprodukten het laat afweten wil Philips fabrieken voor consumentenelektronica en componenten sluiten. “De plannen die nu bekend worden zaten al langer in het vat”, aldus een Philips-woordvoerder.

De reorganisatie van de Componenten-vestiging in Eindhoven zal naast het vervallen van 100 arbeidsplaatsen ook leiden tot het vertrek van 70 werknemers naar een Philips-vestiging in Roermond, terwijl 60 medewerkers in Eindhoven onder een andere baas terecht zullen komen. “De maatregelen zijn nodig om het hoofd te bieden aan de aanhoudend slechte gang van zaken op de componentenmarkt”, aldus het bedrijf in een verklaring.

De vermindering van arbeidsplaatsen in Terneuzen zal worden bereikt door een aantal tijdelijke contracten niet te verlengen. Daarnaast sluit het bedrijf gedwongen ontslagen niet uit.

De ontslagen in Zeeland zijn het gevolg van het voornemen de handmatige assemblage van energiezuinige SL-lampen in 1993 te verplaatsen van Terneuzen naar het Poolse Pila. De verplaatsing is nodig om de kostprijs van de energiezuinige lamp te kunnen verlagen.

De vestiging in Terneuzen begint volgend jaar met de gemechaniseerde vervaardiging van een nieuw type starter voor fluorescentielampen. Verdere investeringen in produktie van onderdelen voor SL-lampen en van elektronische spaarlampen in Zeeuws-Vlaanderen moeten op termijn weer arbeidsplaatsen opleveren.

Met het oog op verlaging van kosten is Philips ook van plan de vestigingen van Philips Lighting in Roosendaal en Terneuzen op bestuurlijk niveau te integreren. De sociale consequenties hiervan zullen in het voorjaar van 1993 duidelijk worden.

De industrie- en voedingsbond CNV, de industriebond FNV en de Unie BLHP overleggen volgende week met de ondernemingsraad van Philips Terneuzen. Hierbij komen zowel het verdwijnen van honderd arbeidsplaatsen als de bestuursintegratie van de Philips-vestigingen in Terneuzen en Roosendaal aan de orde. Volgens bestuurder R. van Beveren van de Unie BLHP staat behoud van zoveel mogelijk werkgelegenheid bij het overleg voorop. De bonden willen onderzoeken of bezuinigingen in Terneuzen de verplaatsing van de handassemblage-afdeling naar Polen (gedeeltelijk) overbodig kunnen maken.