Beurs Hongkong naar nieuw record

De aandelenkoersen op de effectenbeurs van Hongkong zijn vandaag naar een nieuwe recordhoogte gestegen.

Nadat vorige week donderdag de koersen een fikse sprong omhoog maakten en daarna, gedurende drie achtereenvolge dagen de noteringen lichtelijk inzakten, ontstond vandaag in Hongkong opnieuw een koopgolf die de Hang Seng index 148,95 punten deed stijgen naar 6.422,03. Eind 1987 stond deze aandelenindex rond de 2.000 en begin 1991 was het koersgemiddelde op omstreeks 3.000 te vinden. Door de economische hervormingen in China en de betrokkenheid van Hongkong bij dat proces ondervinden veel beursgenoteerde ondernemingen grote belangstelling van beleggerszijde. Opmerkelijk was vandaag de hoge beursomzet van 4,7 miljard Hongkong dollars (1,1 miljard gulden). Beurshandelaren schrijven de opgelaaide kooplust toe aan de iets minder gespannen sfeer, sinds kort ontstaan tussen de Britse en de Chinese regering over de politieke toekomst van de Britse kroonkolonie die in 1997 onder Chinees bestuur zal komen. In trek waren vandaag vooral de aandelen van vastgoedontwikkelaars, de financiële instellingen en die van handelsondernemingen.