Aldel wil reorganiseren en stoot 120 banen af

DELFZIJL, 11 NOV. Bij het aluminiumbedrijf Aldel in Delfzijl, onderdeel van Hoogovens Aluminium, verdwijnen als gevolg van een reorganisatie volgend jaar 120 van de 724 arbeidsplaatsen. Gedwongen ontslagen zijn daarbij volgens directeur H. de Jong niet te vermijden.

Aldel kampt volgens de directie sinds vorig jaar met “aanzienlijke verliezen”, die enkele tientallen miljoenen guldens bedragen. Oorzaak is de toevloed van relatief goedkoop aluminium uit Oost-Europa en Rusland. Via een reorganisatie, een kostenbeperking en het recyclen van meer bestaand aluminium (schroot) tot halffabrikaten wil de directie betere bedrijfsresultaten halen.

Bij Aldel is renovatie van de fabriek broodnodig, aldus directeur De Jong. Zo moet de 26 jaar oude aluminiumsmelter vernieuwd worden, wat een investering vergt van 500 miljoen gulden. Maar volgens hem is dit alleen zinvol als er een nieuw energiecontract kan worden gesloten met de Gasunie en het Ministerie van Economische Zaken over de levering van aardgas. Het huidige contract loopt eind 1998 af. Nieuwe onderhandelingen liepen onlangs vast. Aldel is momenteel op zoek naar alternatieven voor het Nederlandse aardgas.

Districtsbestuurder F. Westenbrink van de Industriebond FNV vindt de onderbouwing van de reorganisatie onvoldoende. “Het is niet duidelijk dat wanneer er 120 mensen uitgaan, het bedrijf een betere toekomst krijgt.” Overigens pleit hij voor het snel afsluiten van een energiecontract. “Vooral als je ziet dat elders in Europa aluminiumfabrieken voordelige contracten afsluiten. Een smelterij op Sardinië kreeg zelfs een halvering van de energieprijs.”