TT van Assen is voorlopig van de racekalender

ROTTERDAM, 10 NOV. De organisatie van de TT van Assen, de grootste motorsportwedstrijd in Nederland, heeft binnen tien dagen een gesprek met de Brit Bernie Ecclestone. De TT staat voorlopig niet op de internationale kalender van Grand Prix-wedstrijden in 1993.

Van de vijftien wedstrijden (voor 500, 250 en 125 cc motoren) staan er dertien vast. Assen concurreert om een van de twee overgebleven plaatsen met de circuits in Mexico, Indonesië en Tsjechoslowakije. De onderhandelingen tussen de organisatie van de TT en Ecclestone, de organisator van het circuit om het wereldkampioenschap, verlopen moeizaam, maar duren voort.

Het bureau van Ecclestone, Two Wheels Promotions, vraagt van Assen een standaardbedrag van 1,1 miljoen dollar. Daarvan betaalt het de reiskosten, startgelden en prijzengelden van de coureurs en overheadkosten. Assen zou die 1,1 miljoen kunnen verdienen met inkomsten uit de recette en catering. Maar de TT wil de toegansprijzen niet te ver opvoeren. Vorig jaar steeg de toegang tot het circuit van 35 tot 50 gulden en een zitplaats van 45 tot 65 gulden. De andere races uit het circuit zijn duurder, maar dat leidde bij die wedstrijden tot een vermindering van het aantal toeschouwers.

Een tweede eis van Ecclestone aan Assen is dat het Spaanse bureau Dorna de reclamerechten op het circuit mag exploiteren. Dorna betaalde voor de televisie- en reclamerechten over negen jaar 55 miljoen dollar aan de internationale motorsportbond. De organisatie van de TT heeft echter een exclusief contract met een eigen sponsor, een sigarettenmerk, en met diverse kleinere sponsors.

“We kunnen niet volledig tegemoet komen aan de eisen van Ecclestone”, zegt E. Braakman, chef van het TT-bureau. “Maar we zijn in onderhandeling. Afgelopen vrijdag heeft onze penningmeester hem aan de telefoon gehad. Dat verliep in een vriendelijke sfeer en geeft ons de hoop dat het gesprek, waarschijnlijk binnen tien dagen, constructief kan verlopen.”

Vorig jaar, de eerste keer dat Ecclestone naast de Formule I ook de tweewielers onder zijn hoede had, kwamen de TT en Ecclestone een maand voor de races nog tot een compromis. “Toen heeft hij een aantal van onze voorwaarden geaccepteerd. Het lijkt er op dat hij daar dit jaar minder toe bereid is”, vertelt Braakman, de chef de bureau van de organisatie in Assen.

De kansen van Assen hangen ook af van de sterkte van de alternatieven. Brno in Tsjechoslowakije kon vorig jaar en kan waarschijnlijk dit jaar niet voldoende Westerse valuta op tafel leggen. In Indonesië wordt nog gebouwd aan nieuw circuit, in de buurt van Djakarta. Het is nog niet af, maar voor Ecclestone interessant omdat er in de toekomst ook Formule I gereden moet worden. Mexico is voorlopig nog niet goedgekeurd.

De TT Assen is een van de populairste sportevenementen in Nederland. De wedstrijddag trok vorig jaar 120.000 bezoekers, in de hele week kwamen 200.000 liefhebbers naar het circuit. Er komen al sinds 1924 motoren aan de start in Assen. De race in 1993, die staat gepland voor 26 juni, zou de 63ste uitvoering zijn.