Spanning tussen Libanon en Israel neemt toe

TEL AVIV, 10 NOV. Israel heeft Syrië en Libanon gewaarschuwd voor de ernstige gevolgen van aanhoudende Hezbollah-katjoesja-raketaanvallen op noord-Israel. Volgens Radio Israel worden troepen samengetrokken langs de grens met Libanon en zijn versterkingen op weg naar het spanningsgebied.

Onderminister van defensie Motta Gur zei vanmorgen na hernieuwde raketaanvallen vannacht en bij het krieken van de dag dat als er aan de Israelische zijde van de grens geen rust is dat ook niet het geval zal zijn aan de Libanese kant. Volgens Gur zal militair optreden in Libanon “ook niet aangenaam voor Syrië zijn”.

De Israelische troepen langs het grensgebied en in de zogeheten "veiligheidszone' in Zuid-Libanon zijn wegens de oplopende spanning in hoogste staat van paraatheid gebracht. Het persbureau Reuter meldde vanmorgen vanuit Libanon dat het Libanese leger artilleriebeschietingen heeft uitgevoerd op de Israelische "veiligheidszone'.

De spanning langs de grens met Libanon heeft een ontwrichtend effect op het vredesoverleg tussen Israel en Libanon in Washington. Gisteren gingen de delegaties in gespannen sfeer na een half uur uit elkaar en het is nog niet zeker of de onderhandelingen tussen beide landen vandaag worden voortgezet.

Gisteren waren er nog aanwijzingen dat Israel wegens het in Washington hervatte vredesoverleg niet op grote schaal tegen Hezbollah in Libanon zou uithalen. Na de raketbeschietingen van vannacht wordt de stemming in Israel met het uur grimmiger en krijgen uitspraken van politici dat de “situatie onhoudbaar is” meer gewicht.

Oud-opperbevelhebber Raful Eitan, leider van de Tsomet oppositiepartij riep gisteren nadat 24 katjoesja's op Noord-Israel waren terecht gekomen op tot een grote inval in Libanon. Volgens hem heeft het raketoffensief van het shi'itische en pro-Iraanse Hezbollah tegen civiele nederzettingen en steden in Noord-Israel tot een “oorlogstoestand” geleid.

De regering van premier Yitzhak Rabin manoeuvreert echter nog voorzichtig en heeft via de VS Beiroet en Damascus laten weten dat Israel zich niet lang meer kan inhouden indien de raketaanvallen aanhouden en de bevolking van Noord-Israel de nachten in schuilkelders en veilige ruimtes moet doorbrengen. Jeruzalem weet dat Libanon niet bij machte is Hezbollah te controleren maar toch wordt de nieuwe Libanese regering ook met de verantwoordelijkheid voor gespannen situatie opgezadeld. Hoewel vandaag ook Syrië weer wordt gewaarschuwd, is de Israelische toon jegens Damascus wegens het vredesoverleg toch nog betrekkelijk terughoudend. Omdat de Hezbollah-bases voor het merendeel in de door Syrië gecontroleerde Libanese Beka'a-vallei liggen zou een grote Israelische militaire actie tegen Hezbollah tot militaire complicaties met Syrië kunnen leiden.

Zich beroepend op VN-kringen meldt het blad Hadashot vandaag dat Syrië de wapenscheidingsovereenkomst met Israel van 1974 op de Golan-hoogvlakte heeft geschonden. Volgens deze bronnen heeft Syrië sedert vorige week 21 anti-luchtdoelraketten en 25 lange afstandskanonnen geplaatst in volgens deze overeenkomst verboden gebied. De Israelische legerwoordvoerder had vanmorgen nog geen commentaar op dit bericht en zei het te zullen nagaan.

    • Salomon Bouman