Schuldigen moord Letelier aangewezen

SANTIAGO, 10 NOV. Een onderzoeksrechter in de Chileense hoofdstad Santiago heeft de twee hoogste functionarissen van de Chileense geheime dienst schuldig verklaard aan de moord op de linkse oppositieleider Orlando Letelier in 1976, die in ballingschap in Washington verbleef.

Letelier was minister van defensie en buitenlandse zaken onder president Salvador Allende, die tijdens de staatsgreep door generaal Augusto Pinochet in 1973 werd gedood. Het stoffelijk overschot van Letelier, die om het leven kwam bij een bomaanslag, werd vorige week naar Chili gerepatrieerd en vervolgens herbegraven. De twee militairen die schuldig zouden zijn aan zijn dood, generaal Manuel Contreras en zijn rechterhand brigade-generaal Pedro Espinoza zullen naar verwachting bij het Chileense Hooggerechtshof in beroep gaan. Tegen de twee loopt eveneens een uitleveringsverzoek van de Verenigde Staten wegens de moordaanslag. Chili heeft uitlevering altijd geweigerd. Het huidige vonnis wordt beschouwd als een doorbraak in de gebruikelijke juridische procedures, waarbij de militairen die verantwoordelijk zouden zijn voor de duizenden moorden en verdwijningen tijdens het bewind van Pinochet, steeds vrijuit konden gaan.