Rijksdienst is bezorgd over onderhandelingen Koenigs-collectie

ROTTERDAM, 10 NOV. De Rijksdienst Beeldende Kunst vreest dat de uitspraken die hoofd K. de Jong van de afdeling collecties gisteren in NRC Handelsblad deed, de onderhandelingen met de Russen over de terugkeer van de Koenigs-collectie zullen bemoeilijken.

De Jong beschuldigde de directeur van het Poesjkin-museum ervan sinds haar aantreden in 1957 te hebben geweten dat de omstreden verzameling in het museum lag, maar dat altijd tegenover Nederlandse onderzoekers te hebben ontkend. De Nederlandse overheid speurt sinds 1945 naar de collectie met tekeningen van grote meesters. De Duitse bezetters kochten de collectie in de oorlog voor het Führer-museum, maar na de oorlog was die spoorloos verdwenen. Vorige maand gaven de Russen voor het eerst officieel toe dat de collectie als "oorlogstrofee was meegenomen uit Duitsland en in hun bezit was.

Volgens RBK-directeur R. de Haas gaf De Jong zijn privé-mening, die “op dit moment” nog niet die van de Rijksdienst dekt. Hoewel hij bemoeilijking van de onderhandelingen vreest, is hij wel optimistisch over de resultaten, ook al omdat de huidige generatie autoriteiten in Rusland in hoge mate verschilt van hun voorgangers en de relaties goed zijn.