Renault en Saab gaan banen schrappen

PARIJS/ STOCKHOLM, 10 NOV. Renault Véhicules Industriels (RVI), de truckdivisie van het Franse autoconcern Renault, zal waarschijnlijk 2.500 banen schrappen (15 procent van het personeelsbestand). Dit blijkt uit een brief van de vakbonden aan de overheid, die eigenaar is van Renault. Een woordvoerder van het bedrijf heeft de inhoud van de brief bevestigd. De officiële aankondiging van de ontslagen wordt binnen enkele weken verwacht.

RVI stevent af op een verlies van ongeveer 1 miljard franc (3,5 miljoen gulden) dit jaar, volgens een schatting van de bonden. Vorig jaar maakte de divisie nog een winst van 23 miljoen franc. Belangrijkste oorzaak voor het verlies is het dalend aantal orders. Dit jaar wordt er naar verwachting 25 procent minder trucks verkocht door Renault. De vakbonden hebben de ministers van werkgelegenheid en van industrie gevraagd naar andere oplossingen dan ontslagen om te zien. Vorig jaar schrapte RVI al duizend banen.

Ook bij het Zweedse autoconcern Saab zullen ontslagen vallen. Saab schrapt in zijn autodivisie, die voor de helft eigendom is van de Amerikaanse autoproducent General Motors (GM), 2.000 van de 9.200 arbeidplaatsen. Saab heeft gisteren bekendgemaakt dat er met de bonden wordt onderhandeld over de voorwaarden voor de personeelsvermindering. De banen verdwijnen in de vestigingen in Trollhaetan, Gothenburg en Soedertalje.

Saab Automobile liet gisteren verder weten dat het derde kwartaal is uitgemond in een nettoverlies van 541 miljoen kroon (162 miljoen gulden). In het derde kwartaal van vorig jaar leed de onderneming een verlies van 552 miljoen kroon (166 miljoen gulden). Ook de voorgaande kwartalen van dit jaar leverden een negatief saldo op.

Directievoorzitter Keith Butler-Wheelhouse noemde de verliezen over de eerste drie kwartalen de aanleiding voor de banenvermindering. De kosten moeten omlaag en de efficiëncy moet worden verbeterd, aldus de topman.

In december en januari zal er ook nog korter worden gewerkt dan normaal. Saab verkocht tot nu toe dit jaar nog wel meer auto's. In de eerste negen maanden van dit jaar waren het er 66.800 tegen 64.700 in dezelfde periode van vorig jaar.

Saab verlaagde onlangs zijn raming van het dit jaar te verkopen aantal auto's van 100.000 tot 87.500. Het verlies over heel 1992 komt vermoedelijk uit op ruim twee miljard kroon (600 miljoen gulden), even veel als vorig jaar. (DPA)