Recordverlies voor Australische TNT

SYDNEY, 10 NOV. Het mondiaal opererende Australische expeditiebedrijf Thomas Nationwide Transport (TNT), met vertakkingen in Nederland, heeft over het derde kwartaal een groot verlies geboekt. De koers van het aan de Australische beurs genoteerde TNT kelderde gisteren in reactie op de cijfers naar een laagterecord.

De tegenvallende kwartaalcijfers werden gisteren bekend gemaakt op een zeer rumoerige aandeelhoudersvergadering in Sydney. TNT, dat over de hele wereld actief is, leed over de maanden juli, augustus, september van dit jaar een verlies van 44,9 miljoen dollar. Over dezelfde periode vorig jaar bedroeg het verlies nog iets minder dan 80.000 dollar. Het concern wijt de terugslag aan de huidige slapte van de wereldeconomie.

Het Australische concern is grootaandeelhouder van TNT Express dat een Nederlandse vestiging in Duiven heeft. Volgens een woordvoerder ondervindt het Nederlandse concern op dit moment geen directe hinder van de tegenvallende cijfers van het Australische concern.

Op de beurs van Sydney duikelde de koers van het TNT-aandeel gisteren dertig procent tot een laagterecord van 37 dollarcent. De koers bereikte in september 1987, kort voor de beurscrash, nog een hoogste koers van 4,05 dollar.

“De koersval baart ons zeer veel zorgen”, zei directielid David Mortimer gisteren. “Door de lage koers voorzie ik erg veel moeilijkheden om nieuw kapitaal aan te trekken. We zullen het nodige moeten doen om dit concern weer bevredigende resultaten te laten behalen”, aldus Mortimer.

Boze aandeelhouders eisten gisteren naar aanleiding van de cijfers het vertrek van vier directeuren onder wie Sir Peter Abeles. Het bericht dat Abeles gisteravond met spoed naar een ziekenhuis werd gebracht, zette de koers van het TNT-aandeel extra onder druk. De 68-jarige Abeles heeft besloten zijn functie als topman van de Australische luchtvaartmaatschappij Ansett neer te leggen. TNT is samen met Rupert Murdoch's News Corporation grootaandeelhouder van de Australische luchtvaartmaatschappij, die nauw samenwerkt met de Amerikaanse KLM-dochter Northwest Airlines.

Volgens de TNT-top hebben de financiële moeilijkheden waarin 's werelds grootste vliegtuigleasemaatschappij GPA uit Ierland zich bevindt, een ongunstige invloed op de resultaten van Ansett Worldwide Aviation Services, een dochter van Ansett Airlines. TNT en News Corporation zijn eveneens grootaandeelhouder van Ansett Airlines. (Reuter)