Raadsman: bedenkelijke anonieme tip in moordzaak

UTRECHT, 10 NOV. Tegen de van moord op Tony Hijzelendoorn verdachte Amsterdamse ex-rechercheur, Martin H. (36), is een bedenkelijke anonieme tip in stelling gebracht. Dat betoogde gisteren de raadsman van de verdachte, mr. J. Boone, voor de rechtbank in Utrecht.

Tegen Martin H. werd vorige maand een gevangenisstraf van acht jaar geëist voor de moord op top-crimineel Klaas Bruinsma. Gisteren stond hij terecht op verdenking van moord op de 38-jarige Tony Hijzelendoorn in Wilnis in de nacht van 20 op 21 maart 1992.

Eind april 1992 deelde een politieman het Utrechtse recherche bijstandsteam mee dat hij van een Amsterdamse collega had gehoord dat deze H. op de bewuste nacht had gezien. Dat verklaarde gisteren een adjudant van de rijkspolitie in Zeist. De anoniem gebleven politieman maakte op 30 juli “onder een fictief nummer” het proces-verbaal op waarin hij zegt H. op de avond van 20 maart in Wilnis te hebben gezien.

Boone sprak er zijn verbazing over uit dat iemand eerst telefonisch - en dan nog via een collega - informatie doorspeelt aan het recherche bijstandsteam, en vervolgens nog eens twee maanden wacht met het opmaken van een proces-verbaal.

De bevindingen van de anonieme agent worden echter weersproken door een aantal andere getuigen. Een Amsterdamse horeca-exploitant zegt dat hij op de bewuste avond met H. naar een seksclub is geweest. Volgens hem heeft H. zich die nacht urenlang in de bar van de club opgehouden.

Een 25-jarige Bosniër, gedetineerd in verband met een andere moord, zei gezien te hebben dat een bevriende landgenoot Smayo K. werd uitbetaald voor de huurmoord op Hijzelendoorn. Het geld, circa 150.000 gulden, zou hem zijn overhandigd door S. B., die in april als medeverdachte uit voorlopige hechtenis werd ontslagen nadat hij belastende verklaringen in de zaak Bruinsma tegen H. had afgelegd. Smayo K. werd op 30 mei van dit jaar doodgeschoten in een Amsterdams café.

De rechtbank heeft de zaak opnieuw aangehouden. Op 3 december is het woord aan officier van justitie mr. J. Spee voor zijn requisitoir.