Prijs aardgas daalt met 2,6 cent per kuub

ROTTERDAM, 10 NOV. De aardgasprijs voor kleinverbruikers wordt per 1 januari met 2,6 cent per kubieke meter verlaagd. Dat scheelt een gemiddeld gezin met een gasverbruik van 2.100 kubieke meter per jaar in 1993 55 gulden op de energierekening.

EnergieNed, de landelijke organisatie van distributiebedrijven voor aardgas en elektriciteit (de plaatselijke GEB's) maakte vanochtend bekend dat de adviesprijs voor aardgas wordt verlaagd in verband met de gedaalde koers van de Amerikaanse dollar en de prijzen voor gasolie (huisbrandolie).

Volgens EnergieNed kunnen de energietarieven plaatselijk verschillen, omdat deze gerelateerd zijn aan de kostenstructuur van elke GEB en de te hanteren toeslag voor het Milieu Actie Plan (MAP). De opbrengst van de MAP-toeslag wordt gebruikt om acties voor energiebesparing te financieren. Behalve de inkoopprijs voor aardgas en elektriciteit spelen de kosten voor distributie een rol bij de vaststelling van tarieven voor de eindverbruikers.

De tarieven voor aardgas bewegen zich binnen een bandbreedte. EnergieNed heeft nu voor het eerste halfjaar van 1993 deze bandbreedte in zijn adviestarief verlaagd. De ondergrens daalt van 39,4 cent naar 37,1 cent en de bovengrens van 45,3 cent naar 43,4 cent per kubieke meter gas, inclusief de MAP-toeslag maar exclusief BTW en de verbruiksbelasting op brandstoffen die het rijk oplegt. Worden die twee factoren meegerekend, dan ligt de nieuwe bandbreedte voor de eindtarieven per 1 januari tussen de 45,7 en 53,1 cent per kubieke meter.

Elk halfjaar stelt EnergieNed een nieuwe basisprijs voor aardgas vast, aan de hand van de gemiddelde prijs voor gasolie en de ontwikkeling van de dollarkoers in een afgelopen halfjaarperiode. De gasprijs wordt op grond van overheidsregels gekoppeld aan die van gasolie. Dat produkt lijkt veel op huisbrandolie, het dichtstbijgelegen alternatief dat consumenten voor ruimteverwarming kunnen kiezen. “Onze referentieperiode is nu de maanden mei tot en met oktober 1992”, aldus een woordvoerder van EnergieNed. In die periode is de gemiddelde gasolieprijs gedaald van 553 gulden in de zes maanden daarvóór tot 546,80 per ton, terwijl de gemiddelde koers van de dollar (de valuta waarmee gasolie op de wereldmarkt wordt betaald) daalde van 1,82 gulden tot 1,70 gulden.

De gasprijs voor kleinverbruikers wordt berekend aan ongeveer 5 miljoen gezinnen en enkele honderdduizenden kleine tot middelgrote ondernemers met en jaarlijks gasverbruik tot 170.000 kubieke meter.