Politiebond tegen uitwisseling

WOERDEN, 10 NOV. De Algemene Christelijke Politiebond ACP is niet bereid mee te werken aan uitwisselingsprogramma's tussen de politiekorpsen van Amsterdam en Rotterdam en die op de Nederlandse Antillen. Dat blijkt uit een reactie van de ACP op voorstellen van de hoofdcommissarissen Nordholt van Amsterdam en Hessing van Rotterdam.

De hoofdcommissarissen lieten gisteren op Curaçao weten dat ze het initiatief willen nemen om Amsterdamse en Rotterdamse politiemensen naar de Antillen te sturen in het kader van een uitwisseling met Antilliaanse collega's. Doel van dat programma is de criminaliteit onder de Antilliaanse jongeren in Nederland beter te kunnen aanpakken.

De ACP vindt het onjuist dat Nordholt en Hessing het probleem zelfstandig proberen op te lossen buiten de bestaande programma's om. De bond wijst op uitwisseling die nu al plaatsvindt tussen Nederland en de Nederlandse Antillen via het ministerie van justitie en de zogeheten Gemengde Commissie.

Een voorwaarde voor de ACP is dat uitwisseling en eventuele bijstand aan de Antillen op een goede manier worden gecoördineerd. “Losse” acties op het gebied van criminaliteitsbestrijding zijn volgens de politiebond “zeer onwenselijk.”

Inmiddels is volgens de ACP gebleken dat ook voorzitter Henriques van de Nederlands Antilliaanse Politiebond het niet eens is met het initiatief van Nordholt en Hessing. De Antilliaanse politiemensen storen zich eraan dat er wel over hen maar niet met hen wordt gesproken. De twee commissarissen hebben tot dusver geen overleg gepleegd met Henriques, die voorzitter is van de enige politiebond van de Nederlandse Antillen. (ANP)