Parijse metro terug naar oude stijl

PARIJS, 10 NOV. De Parijse metro keert uiterlijk terug naar de tijd van haar geboorte. Twaalf stations zullen volgend jaar worden "gerestaureerd' in de art nouveau-stijl van de architect Hector Guimard. De ingangen zullen worden voorzien van de elegante metalen constructies van Guimard, ondergronds zullen moderne tegels en geverfde muren worden bedekt met het faience-keramiek van begin deze eeuw. Van de ruim 360 Parijse metro-stations zijn er nu nog tachtig die geheel of gedeeltelijk in Guimard-stijl zijn bewaard.

De RATP, die de Parijse metro en de RER-treinen naar de voorsteden exploiteert, zal het opknappen van de eerste twaalf stations - kosten ongeveer 2 miljoen gulden per stuk - zelf betalen. Maar president-directeur Christian Blanc van de RATP, die dit bekend maakte, hoopt dat vanaf 1994 "innovatieve financiering' wordt gevonden om jaarlijks 300 tot 500 miljoen franc uit te geven. In het jaar 2000 zouden dan nog eens ongeveer 150 stations in volledige Hector Guimard-stijl gereed kunnen zijn zodat de “metro een erfgoed zal zijn zoals de Eiffeltoren dat nu al is”.

Deze restauratie die dus miljarden franc zal gaan kosten, is in een opzicht gemakkelijk: de twee firma's die destijds de Guimard-stations bouwden, bestaan nog. De mallen voor het ijzerwerk zijn bewaard gebleven. De enige aanpassing die noodzakelijk wordt geacht is de verlichting: de Guimard-stations zijn 's avonds tussen alle auto- en reclamelichten niet goed zichtbaar. Ook de veel grotere RER-stations krijgen een oude "new look' in de vorm van architectuur en decoratie van de "seventies' die volgens directeur Blanc “met het verstrijken van de tijd en het toenemen van nostalgie” eveneens als origineel zal worden gewaardeerd. Op de foto het metrostation Denfert-Rochereau. (Foto Cathérine)

    • Jan Gerritsen