'Pardon van de natie' om besmet bloed

PARIJS, 10 NOV. De Franse president Mitterrand heeft zich gisteren uitgesproken voor de vorming van een zogenoemd Hoog Hof dat ministers kan berechten wegens hun verantwoordelijkheid in het schandaal rondom de Franse bloedtransfusiedienst. Tegelijkertijd kondigde hij een grondwetshervorming aan, onder andere met betrekking tot dit Hoge Hof, dat in de geschiedenis van de Vijfde Republiek nog nooit heeft gefunctioneerd. Beide procedures zullen vele maanden in beslag nemen.

Mitterrand die zich in zijn eerste tv-optreden sinds zijn prostaatoperatie begin oktober slagvaardig en strijdbaar toonde, bood de slachtoffers van het schandaal bij de bloedtransfusiedienst (CNTS) het "pardon van de natie' aan. De CNTS ging in 1985 door met het verstrekken van bloed hoewel de dienst wist dat dit besmet was met HIV-virussen die aids kunnen veroorzaken. Circa 1.200 Franse hemofilielijders werden besmet en 350 hunner zijn inmiddels overleden.

Drie artsen, die in 1985 hoge bestuursfuncties hadden, zijn veroordeeld wegens hun aandeel in het schandaal. Na nieuwe onthullingen over het slechte functioneren van het medisch-administratieve bestuur in 1985 menen veel Fransen dat de verantwoordelijke ministers - Georgina Dufoix van sociale zaken, staatssecretaris Edmond Hervé van gezondheid en oud-premier Laurent Fabius - ook berecht zouden moeten worden. Vorige week werd bekend dat in 1985 bloed werd ingezameld in Franse gevangenissen hoewel bekend was dat gevangenen een extra grote risicogroep vormen voorzover het om besmetting met aids gaat.

Voor misdaden of overtredingen die ze tijdens de uitoefening van hun ambt hebben begaan, kunnen ministers volgens de grondwet alleen berecht worden door een zogenoemd Hoog Hof. Dit hof moet samengesteld worden uit afgevaardigden van de Senaat en van de Nationale Vergadering. De socialisten in de Nationale Vergadering hebben tot nu toe hun medewerking geweigerd. De Senaat zal zich binnenkort uitspreken.

Mitterrand zei gisteren dat het “niet mogelijk is dat ministers een juridisch privilege genieten”. De procedure inzake de vorming van een Hoog Hof die een sterk politiek karakter heeft, impliceert volgens Mitterrand “ministeriële straffeloosheid”, wat zou moeten verdwijnen door wijziging van de grondwet. Maar omdat er geen andere mogelijkheid is, moet het Hoge Hof worden samengesteld, aldus de president, wiens uitspraak werd verwelkomd door de organisatie van Franse hemofilielijders.