Opec wil prijs steunen door verlaging van olieproduktie

ROTTERDAM, 10 NOV. Lidstaten van de Organisatie van olie exporterende landen (OPEC) beraden zich over een matiging van de produktie die het kartel dagelijks op de wereldmarkt brengt, om de geslonken olieprijs een duwtje in de rug te geven. Eind deze maand zou de ministersconferentie van OPEC tot een beperking moeten besluiten, omdat de olieprijs in enkele weken met bijna twee dollar is gedaald.

Olieproducerende landen met de zwakste economieën, die het zwaarst door de dalende inkomsten worden getroffen, dringen sterk aan op produktievermindering. De Algerijnse olieminister Hacence Mefti deed in een brief gedateerd 5 november een dringend beroep op de fungerend voorzitter van OPEC, zijn collega Yousef Omir Bin Yousef van de Verenigde Arabische Emiraten, om snel actie te ondernemen. Volgens goed ingelichte bronnen in het Midden-Oosten zou nu ook de grootste OPEC-producent, Saoedi-Arabië, bereid zijn tot een evenredige vermindering.

OPEC hanteert een richtprijs voor haar export van 21 dollar per vat ruwe olie (159 liter), maar de gemiddelde prijs van zeven oliesoorten uit de 13 lidstaten is de laatste weken gedaald tot 18,80 dollar. De snelle neergang van de prijs is het gevolg van een aanzienlijke overproduktie: het "plafond' voor de dagelijkse export werd vorige maand met 1,8 miljoen vaten overschreden. In oktober brachten de OPEC-landen samen gemiddeld 25,25 miljoen vaten per dag op de markt. OPEC moet rekening houden met een verdere stijging van de export uit Koeweit en op termijn uit Irak.

De Iraakse minister van oliezaken Al-Hiti maakte gisteren in Bagdad nieuwe olievondsten in zijn land bekend, waarmee de totale bewezen oliereserves van Irak op 110 miljard vaten zouden komen. Al-Hiti onderstreepte opnieuw dat buitenlandse oliemaatschappijen welkom zijn om de olievelden in Irak te helpen ontwikkelen zodra een compromis met de Verenigde Naties over hervatting van de export wordt overeengekomen.