Onrust in Zuid-Egypte houdt aan, scheepvaart op de Nijl opgeschort

KAIRO, 10 NOV. Het blijft onrustig in Egypte door de activiteiten van fundamentalisten. Bij Assiut kwam het gisteren tot een gewapend treffen tussen politie en enkele militante moslims. De regering maakte gisteren verder bekend dat de vaart voor passagiersboten op de Nijl tussen de plaatsen Minya en Assiut voorlopig voor onbepaalde tijd is opgeschort.

Als officiële reden voor het vaarverbod tussen Minya en Assiut, zo'n 400 kilometer ten zuiden van Kairo, werd opgegeven dat de waterstand van de rivier onvoldoende zou zijn. Waarnemers twijfelen er echter niet aan dat de werkelijke reden is dat de Egyptische autoriteiten bevreesd zijn voor eventuele terroristische aanvallen op schepen met toeristen. Door de maatregel is alle verkeer over de Nijl tussen Kairo en het zuiden van het land onmogelijk geworden. Op 2 oktober werd een schip met Duitse toeristen beschoten en eind vorige maand overkwam dat ook een busje met buitenlandse toeristen. Daarbij kwam een Britse vrouw om het leven.

In de straten van de plaats Assiut kwam het gisteravond tot een schietpartij tussen politie en militante moslims, waarbij twee fundamentalisten zwaar gewond raakten. Eerder op de dag had de organisatie El Gama'a el-Islamiya tijdens een bijeenkomst in een moskee de verantwoordelijkheid op zich genomen voor een recente aanslag op een politiebureau in Assiut.

De stad Assiut, die ruim 270.000 inwoners telt, geldt als een bolwerk van fundamentalisme in Egypte. Afgelopen vrijdag riep een plaatselijke gebedsvoorganger op tot een jihad, een heilige oorlog, om van Egypte een staat op geheel islamitische grondslag te maken.

De Egyptische president Hosni Mubarak hief gisteren een beschuldigende vinger voor de onrust van de laatste tijd naar Iran. Tijdens een ontmoeting met enkele parlementariërs verklaarde de president dat Egypte geen diplomatieke betrekkingen met Iran wenste in de gegeven omstandigheden. “Egypte gaat alleen betrekkingen aan met landen die de stabiliteit respecteren, zich niet in de interne aangelegenheden van andere landen mengen, geen terrorisme uitvoeren en geen extremistische gedachten aanmoedigen”, zo citeerde een zegsman Mubarak. Egypte heeft al sinds het aantreden van het bewind van wijlen ayatollah Khomeiny in 1979 geen diplomatieke betrekkingen meer met Teheran. (AFP, Reuter)