Ohra-fondsen moeten klanten vasthouden

Meer dan honderd beleggingsfondsen zijn reeds genoteerd aan de Amsterdamse effectenbeurs. Verzekeraar Ohra doet daar nog eens een schepje bovenop. Vandaag introduceert de coöperatieve verzekeringsmaatschappij op de parallelmarkt een zestal nieuwe beleggingsfondsen. Deze zijn, zoals gebruikelijk, uitgesplitst in de produktgroepen obligaties (twee fondsen), aandelen, onroerend goed, liquiditeiten en een combinatie van deze vijf (Ohra Totaal Fonds). Voor elk wat wils. Maar er is al zoveel keus voor de vermogende particulier op het gebied van beleggingsfondsen. Heeft Ohra hier nog wat aan toe te voegen?

Volgens J.A. Sweenen van Ohra wel. Want Ohra is niet alleen een verzekeringmaatschappij meer. De onderneming is sinds 16 maart van dit jaar tevens een bankinstelling die 25.000 renterekeningen beheert met een gezamelijk vermogen van 150 miljoen gulden. “En sinds de rente aan het dalen is, willen we onze klanten meer kunnen bieden dan alleen een spaarrekening”, zegt Sweenen.

Daarnaast overschrijden veel rekeninghouders bij Ohra de fiscale rente-inkomstengrens, aldus Sweenen. “Beleggingsfondsen kunnen dan een goed alternatief bieden.”. Boven 1.000 gulden rente-inkomsten moet een spaarder over deze inkomsten belasting betalen. Inkomsten uit koersstijgingen zijn voor particulieren vrijgesteld van belasting.

Ohra heeft 440 miljoen gulden eigen vermogen belegt in zijn beleggingsfondsen en dat is uniek volgens Sweenen . “Wij participeren zelf voor een groot deel in onze fondsen en beheren dus niet alleen het ingelegde geld van derden.” Dat komt betrouwbaar over. Daarmee onderscheiden we ons van andere beleggingsfondsen”, meent Sweenen.

Delta Lloyd, die als eerste verzekeraar in 1987 een beleggingsfonds introduceerde, reageert nuchter op de actie van Ohra. Om de introductie te doen slagen, is het volgens C.S.M Molenaar van Delta Lloyd niet ongebruikelijk dat een onderneming veel geld inbrengt in zijn eigen beleggingsfondsen. Belangrijker is volgens hem of Ohra binnen afzienbare tijd zijn belang onder de 25 procent kan terugbrengen, omdat anders de beleggingswinsten niet meer onbelast zijn. “En hoe goed een beleggingsfonds is, wordt uiteindelijk alleen bepaald door de "performance', aldus Molenaar. En over het beleggingsresultaat van de Ohra-fondsen valt nog niets te zeggen.

    • Peter Alaerds