"Kosto-lijst' laat weken op zich wachten

AMSTERDAM, 10 OKT. Het duurt nog zeker vier tot zes weken voordat de illegalen die door de gemeente Amsterdam op de zogenoemde Kosto-lijst zijn geplaatst, weten of ze de legale status verkrijgen. Dat heeft een woordvoerder van staatssecretaris Kosto van justitie vanmorgen meegedeeld.

De namen op de lijst worden binnenkort overhandigd aan de Vreemdelingenpolitie, die de mensen zal benaderen om aanvraagformulieren voor een verblijfsvergunning in te vullen. De Vreemdelingenpolitie onderzoekt bovendien eventuele criminele antecedenten.

Er zijn tot nu toe aan de groep illegale getroffenen van de vliegramp in de Bijlmermeer nog geen verblijfsvergunningen uitgedeeld, aldus de woordvoerder. Die indruk werd gewekt omdat één persoon op de lijst werd gelegaliseerd. Over zijn aanvraag was volgens de woordvoerder echter al beslist vóór de vliegramp.

De Kosto-lijst telde in eerste instantie 56 namen. Daar zijn in een later stadium nog acht namen aan toegevoegd. Bij het Bevolkingsregister in Amsterdam is nog volop onderzoek gaande naar de ongeveer 2.000 illegalen die zich hebben gemeld in de hoop voor een legale status in aanmerking te komen.