Koningin gedenkt op de Antillen slachtoffers van Bijlmer vliegramp

WILLEMSTAD, 10 NOV. Koningin Beatrix heeft gisteren op de eerste officiële dag van haar bezoek aan de Nederlandse Antillen haar medeleven betuigd met de slachtoffers van de vliegramp in de Bijlmer.

De koningin nam tijdens een informele ontmoeting met de Statenleden in Willemstad op Curaçao spontaan het woord. “Aan het begin van dit bezoek wil ik aan u als vertegenwoordigers van de Antillen niet alleen duidelijk maken hoe verheugd wij zijn weer in uw midden te zijn, maar tevens dat mijn echtgenoot en ik meeleven met u allen.” Zij sprak de woorden uit in het Papiaments, de landstaal.

De koningin, prins Claus en hun drie zonen brachten gisteren een bezoek aan het paleis van de gouverneur in het Fort Amsterdam en maakten een wandeling door de binnenstad. Voor de koningin, prins Claus en kroonprins Willem Alexander betekent het bezoek volgens de koningin “een gelegenheid voor hernieuwde contacten, het opnieuw ophalen van oude banden en de kans wat dieper op bepaalde ontwikkelingen in te gaan.” Voor haar zoons, de prinsen Johan Friso en Constantijn, die nog niet eerder op de Antillen waren, betitelde zij het bezoek als “een ontdekkingsreis.”

Tot de Antilliaanse Statenleden zei de koningin: In elke maatschappij verandert er veel. In de toekomst moeten we op zoek naar nieuwe vormen van samenwerking binnen het koninkrijk. Er wordt de komende tijd veel van Nederland en de Antillen gevraagd.''

Prins Willem Alexander en zijn twee broers waren gistermiddag te gast bij de directie van de Curaçaose olieraffinaderij Isla. Zij kregen een uiteenzetting hoe er wordt gewerkt aan de modernisering van de raffinaderij.

's Avonds vond in de binnenstad een folkloristische show plaats die door de koninklijke familie werd bijgewoond. De show werd beëindigd met een groots vuurwerk boven de ingang van de St. Anna baai. Koningin Beatrix had vanmorgen een gesprek met de president van de Centrale Bank, E. Tromp, over de minder rooskleurige financieel-economische situatie van de Nederlandse Antillen.