Italiaanse overheid privatiseert bank Credito Italiano

ROME, 10 NOV. Na jaren van aarzeling is gisteren de weg vrijgemaakt voor de eerste substantiële privatisering in de omvangrijke Italiaanse staatssector, die van de staatsbank Credito Italiano, de vijfde bank van het land.

De staatsholding IRI, voor 67 procent eigenaar van deze bank, heeft het voorstel goedgekeurd om haar aandeel in één keer te verkopen. De verkoop van Credito Italiano, in de wandeling Credit geheten, moet op zijn minst zes miljard gulden in de schatkist doen vloeien.

Het privatiseringsproces zal worden begeleid door de Amerikaanse handelsbank Merrill Lynch. Dit laat zien hoe politiek-gevoelig het proces van privatisering is dat het kabinet van premier Giuliano Amato wil doorvoeren. Volgens waarnemers is voor een buitenlandse bank als bemiddelaar gekozen niet omdat de expertise in Italië zou ontbreken, maar om een zo neutraal mogelijke scheidsrechter te hebben.

In de komende dagen zal Myrrill Lynch samen met de IRI de criteria opstellen waaraan een koper moet voldoen. Minister van industrie Giuseppe Guarino heeft gezegd dat banken uit andere EG-landen evenveel kans maken als Italiaanse gegadigden. In de pers wordt gespeculeerd op belangstelling van de Deutsche Bank, die al eerder de Banca d'America e d'Italia heeft gekocht.

Maar gezien het politieke belang van de in Milaan gevestigde Credit wordt verwacht dat kabinet en IRI de voorkeur geven aan een Italiaanse koper. Met name de verzekeringsmaatschappij Generali zou geïnteresseerd zijn.

De privatiseringsplannen zijn een van de meest-omstreden onderdelen van het ingrijpende bezuinigingsplan waarmee het kabinet-Amato wil beginnen aan de sanering van de overheidsfinanciën, in de hoop zo het internationale vertrouwen in de lire te herstellen.

Met name binnen de regeringspartijen bestaat verzet tegen privatisering omdat dit betekent dat politieke partijen de controle over banken en bedrijven verliezen. De publieke sector is door de partijen vaak gebruikt als een reservoir van banen of een bron van geld.

Binnen de vakbonden bestaan enkele bedenkingen die de werkgelegenheid betreffen. Voor sommige staatsbedrijven zou privatisering nu vrijwel automatisch een sanering betekenen die een aanzienlijk verlies aan arbeidsplaatsen met zich meebrengt.

Zaterdag zou het kabinet de details van zijn plannen bekendmaken, maar deze datum is doorgeschoven naar volgende week donderdag. Belangrijke delen van dit geheime document zijn vorige week uitgelekt in de pers, vermoedelijk door toedoen van tegenstanders van de plannen. Premier Amato heeft een justitieel onderzoek gevraagd naar dit lek.

Het kabinet heeft eerder gezegd dat het technische bedrijf Nuovo Pignone samen met de Credit kandidaat is om als eerste te worden geprivatiseerd. De geschatte opbrengsten uit privatisering volgend jaar zijn zeven biljoen lire, ruim negen miljard gulden. Tussen nu en 1995 moet de verkoop van staatsbedrijven 27 biljoen lire opbrengen, volgens de huidige koers ongeveer 35 miljard gulden.

    • Marc Leijendekker