Ganzeveer voor historicus Lehning

De historicus A. Lehning (1899) heeft van de Koninklijke Nederlandse Uitgeversbond (KNUB) de Gouden Ganzeveer 1992 gekregen. De KNUB eert hem daarmee voor zijn uitzonderlijke bijdrage op het gebied van het Nederlands cultuurbezit. Dat is vandaag bekendgemaakt.

Lehning is internationaal vooral bekend om zijn publikatie van de Archives Bakounine, een uitgave van het volledige werk van de Russische revolutionair Michael Bakoenin. Van 1927 tot 1929 gaf Lehning in Amsterdam het tijdschrift De Internationale Revue i10 uit, een avantgarde tijdschrift voor politiek en cultuur. Onder de medewerkers aan dit tijdschrift bevonden zich onder anderen de architect Oud en De Stijl-vertegenwoordigers Mondriaan en Rietveld. In de jaren twintig en dertig was Lehning ook actief in de revolutionair anti-militaristische en anarcho-syndicalistische beweging.

Voorts was Lehning secretaris van de Internationale Arbeiders Associatie (IAA) in Berlijn in Madrid en Barcelona. In 1935 was hij betrokken bij de oprichting van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG). Tussen 1939 en 1947 was hij directeur van de Engelse afdeling van het instituut in Oxford. In 1976 ontving hij het eredoctoraat in de Sociale Wetenschappen van de Universiteit van Amsterdam.

Lehning krijgt de Gouden Ganzeveer tijdens de Openbare Jaarvergadering van de KNUB op 9 december in het Stedelijk Museum in Amsterdam uit handen van de voorzitter van de Eerste Kamer, mr. H.D. Tjeenk Willink. De Gouden Ganzeveer werd in 1955 bij het vijfenzeventigjarig bestaan van de KNUB ingesteld.