Ganzeveer van KNUB voor Lehning

AMSTERDAM, 10 NOV. De culturele prijs van de Koninklijke Nederlandse Uitgeversbond (KNUB), de Gouden Ganzeveer, wordt dit jaar toegekend aan de historicus dr Arthur Lehning. De KNUB eert hem daarmee voor zijn activiteiten en publikaties op het gebied van het Nederlands cultuurbezit. De prijs, die sinds 1955 bestaat, wordt 9 december uitgereikt door voorzitter Tjeenk Willink van de Eerste Kamer.

Lehning (1899) geldt als een van de autoriteiten op het gebied van de pre-marxistische revolutionaire bewegingen. Hij is vooral bekend vanwege zijn publikatie van de Archives Bakounine, het volledige werk van deze Russische revolutionair waarvan het achtste deel in voorbereiding is. In amsterdam gaf hij tussen 1927 en 1929 de Internationale Revue i10 uit, een avantgarde tijdschrift voor politiek en cultuur. Tot de medewerkers behoorden onder anderen Oud, Van Eesteren, Mondrian, Rietveld, Kandinsky, Moholy-Nagy en Benjamin.

Lehning was actief in de anti-militaristische en anarcho-syndicalistische beweging en richtte het tijdschrift Grondslagen op; in Berlijn was hij secretaris van de Internationale Arbeiders Associatie. In 1935 was hij betrokken bij de oprichting van het Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG). Van 1952 tot 1954 verbleef hij in Indonesië, waar hij op verzoek van Hatta een Bibliotheek voor Politieke en Sociale Geschiedenis oprichtte. In 1976 ontving Lehning een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam.