Drie bakkerijen Wessanen willen verzelfstandigen

De directie van de voormalige Wessanen-bakkerijen De Graaf, Rademaker en Dutch Cake is bezig met een "management buy-out'.

Dit volgt op de bekendmaking van de afronding van de verkoop van de graandivisie van Wessanen aan Meneba Meel, onderdeel van het Australische voedingsmiddelenconcern Goodman Fielder Wattie. Met deze in juli van dit jaar aangekondigde overneming is een bedrag van 250 miljoen gulden gemoeid.

Voor de verzelfstandiging is gekozen omdat de drie genoemde bakkerijen lid zijn van Saba, een samenwerkingsverband van 35 grote Nederlandse bedrijven, dat een aandeel op de broodmarkt van 25 procent heeft. Volgens algemeen directeur W. Timmermans van Saba zijn de bakkerijen van Meneba “de grootste concurrent.” Bij De Graaf, Rademaker en Dutch Cake werken 220 mensen. De transactie moet op 1 januari rond zijn.

Eerder dit jaar zocht een aantal bakkerijen, die aangesloten zijn bij Saba en al jaren klant waren bij Wessanen, een andere leverancier uit onvrede met de aangekondigde verkoop. Volgens een woordvoerder van Meneba zijn enkele bakkers inmiddels op dat besluit teruggekomen.

Wessanen zal de opbrengst van de verkoop, die in contanten wordt voldaan, gebruiken voor overnemingen in de voedingsmiddelenbranche voor consumentenprodukten, aldus het bedrijf. Het bedrag zal worden geboekt als buitengewone bate en niet van invloed zijn op de winst uit gewone bedrijfsuitoefening.