CDA: bewapende controleurs in tram en metro

DEN HAAG, 10 NOV. Controleurs in het openbaar vervoer moeten handboeien en een wapenstok krijgen.

Als het kabinet daartoe niet bereid is, moeten zij worden beschermd door gewapende politie-surveillanten. De CDA-fractie in de Tweede Kamer heeft dit gisteren aan de ministers Hirsch Ballin, Dales en Maij-Weggen laten weten. Het CDA is bang dat de controle op zwart-rijden afneemt als de controleurs zich niet mogen beveiligen. De CDA'ers Van der Heijden, Van der Burg en Reitsma willen dat minister Dales op korte termijn reageert op hun verzoek, in elk geval nog voor de parlementaire behandeling van haar begrotingsonderdeel politie. Het kabinet is tot nu toe van mening dat controleurs niet gewapend door de tram mogen lopen en dat de speciale politie-surveillanten geen vuurwapen mogen dragen. Het CDA vindt dat de korpschefs van de politie zelf moeten kunnen uitmaken of die surveillanten een vuurwapen krijgen.