Bengaalse politie schiet op vluchtelingen Birma

DHAKA, 10 NOV. Ten minste acht Birmese vluchtelingen zijn gisteren in het oosten van Bangladesh om het leven gekomen door toedoen van Bengaalse politieagenten. Volgens verklaringen van ooggetuigen en van de autoriteiten ontstonden er problemen toen duizenden vluchtelingen in het Shailerba-kamp, bij de stad Cox's Bazar, meer voedsel en melk eisten dan hun rantsoen.

“De vluchtelingen werden boos en overvielen het distributiecentrum; de mensen in het centrum werden geslagen en de politie werd aangevallen”, aldus een regeringsfunctionaris. De politie opende het vuur om aan de opstand een einde te maken. Daarbij kwamen twee, mogelijk vier mensen om het leven. Later op de dag had een soortgelijk incident plaats in een ander kamp, Dhechuapalong; daarbij verloren zes vluchtelingen het leven.

Begin dit jaar werd Bangladesh overstroomd door naar schatting 300.000 moslim-vluchtelingen uit Birma - gewoonlijk rohingya's genoemd - die in hun eigen land worden vervolgd. De uitvoering van een Birmees-Bengaals akkoord over repatriëring verloopt moeizaam door tegenwerking van de vluchtelingen, die zeggen in eigen land nog steeds niet veilig te zijn. Ze eisen dat de terugkeer onder auspiciën van het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) komt te staan.

Bangladesh heeft haast met de repatriëring, het straatarme land kan de extra druk van de vluchtelingen nauwelijks aan. Bovendien bevinden zich volgens Dhaka in de kampen moslim-guerrillastrijders die de rohingya's zouden willen ronselen voor hun strijd in Birma. (AP, Reuter)