Ahrend rekent op forse val van resultaat

ROTTERDAM, 10 NOV. Kantoorinrichter Ahrend verwacht over 1992 een fors lager resultaat dan vorig jaar. Toen werd een winst behaald van 18,5 miljoen gulden.

Directeur J.C. Koenders zegt dat de laatste maanden bij Nederlandse bedrijven veel vertrouwen is weggeëbt. “Het eerste wat bedrijven dan gaan doen, is de aanschaf van nieuw kantoormeubilair uitstellen. Kantoorinrichters geven vervolgens hun personeel een extra "drive' voor het binnenhalen van orders, om onderbezetting in de fabrieken te voorkomen. Daardoor ontstaat echter druk op de marges.”

Koenders toont zich laconiek over de teruglopende orders en marges. “We weten nu eenmaal dat wij in een conjunctuurgevoelige sector zitten. In 1989 hadden wij daar voordeel bij, nu werkt de conjunctuur in ons nadeel. Maar het is niet meer zoals vroeger. Toen zouden we in de verliezen gekomen zijn. Nu hebben wij meer mogelijkheden. De Nederlandse overheid blijft een goede afnemer. Ook in Duitsland merken wij geen teruggang en zelfs het in recessie geraakte Engeland is in deze tijden een stabiele afnemer”, aldus Koenders.

Niettemin wil de Ahrend-directeur een aantal saneringsmaatregelen versneld doorvoeren; hij verwacht geen verbetering van de orderontvangsten in 1993. “Omdat ik voorzie dat 1993 een mager jaar wordt, kan ik de voorzieningen niet uitsmeren. Dan neem ik liever de pijn meteen.”

Volgens Koenders is verlies van arbeidsplaatsen niet te voorkomen, maar het bedrijf zal niemand hoeven ontslaan. Het aantal banen dat via natuurlijk verloop verdwijnt zal volgens de directeur “zeker niet” in de honderden lopen. Ahrend had in 1991 1856 werknemers in dienst.

Ahrend weigert de winstdaling over 1992 te kwantificeren. Volgens de directeur is er geen sprake van dat de onderneming in de rode cijfers terechtkomt. Een "forse daling' van het resultaat betekent in de financiële praktijk vaak een teruggang met 45 procent. Eind augustus, in het halfjaarbericht, voorspelde het concern voor geheel 1992 “een ongeveer gelijk resultaat”.

De onderneming boekte in de eerste helft van 1992 een winst van 11,3 miljoen gulden tegen 11,9 miljoen gulden in de overeenkomstige periode in 1991. Het resultaat van 1992 werd echter behaald door een boekwinst van 2,5 miljoen gulden op de verkoop van een kantoorgebouw. In 1991 behaalde Ahrend een winst van 18,5 miljoen gulden. Dat was 40 procent minder dan de 30,7 miljoen gulden, die in 1990 werd verdiend.

Koenders is niet bang dat Ahrend door de lagere koers een makkelijker overname-object wordt. Bührmann-Tetterode wil het bedrijf graag inlijven en bezit al een belang van 45 procent. Koenders: “Ik blijf erbij dat wij niet goed bij elkaar passen. Bührmann heeft gelukkig alleen certificaten en geen enkele invloed op het beleid.”